Sposób przygotowania:
Roladki wieprzowe z niespodzianką
Przygotować niezbędne składniki na roladki. Mięso wieprzowe umyć bardzo pod bieżącą wodą, osuszyć, usunąć części niejadalne, nadmiar tłuszczu, zrosty i pokroić w grubsze plastry, delikatnie rozbić wkładając mięso w woreczek foliowy. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i natrzeć nim mięso, następnie oprószyć solą i pieprzem i ziołami prowansalskimi. Szynkę pokroić w grubsze plastry, ogórek w paseczki, cebulę w grubsze plastry, następnie na rozbity płat mięsa wieprzowego nałożyć plaster szynki, położyć ogórek i cebulę, ciasno zwinąć i spiąć wykałaczką lub specjalnymi do tego celu przeznaczonymi drucikami. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano, podlać niewielka ilością wody. Porcjować z ziemniakami, surówkami, sosami.