SUPERPRZEPIS

Roladki z boczku, z wątróbką i owocami

  • 13
  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19
Roladki z boczku, z wątróbką i owocami

prosta i bardzo smaczna przystawka, doskonała na sylwestrowe przyjęcie - robi się bardzo szybko i ładnie wygląda

Składniki:

Roladki z boczku, z wątróbką i owocami

 

  • 20 plastrów chudego boczku wędzonego parzonego
  • ok. 30 dkg wątróbki z kurczaka
  • 20 śliwek suszonych b/pestek
  • 2,5 gruszki (u mnie oczywiście Konferencje)
  • 3-4 łyżeczki mielonej papryki (ja dałam słodką, ale jeśli ktoś woli może dodać ostrą)
  • 3 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
  • do smaku: sól, ew. pieprz ziołowy
  • 1-2 łyżki oleju do posmarowania naczynia
  • 20 wykałaczek lub szpadek do spięcia roladek

 

 

Sposób przygotowania:

Roladki z boczku, z wątróbką i owocami
Plastry boczku nie mogą być zbyt cienkie bo będą nam się rozrywać podczas zawijania.Wątróbkę trzeba opłukać, dokładnie osuszyć i każdą podzielić na pół. Gruszki obrać, podzielić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Wątróbkę odrobinę solimy - chyba, że boczek jest bardzo słony (ja posoliłam i zaręczam, że nie stwardniała). Każdy plaster boczku posypujemy mieloną papryką, pieprzem ziołowym i rozmarynem, układamy przy jednym brzegu kawałek surowej wątróbki, jedną śliwkę i ósemkę gruszki, dokładnie zwijamy i spinamy wykałaczką lub szpadką. Układamy w żaroodpornym naczyniu leciutko posmarowanym olejem i zapiekamy przez 15 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Podajemy na gorąco. Roladki można przygotować kilka godzin wcześniej a zapiec tuż przed podaniem. To prosta, ale bardzo smaczna przystawka.