madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Domowy burger wieprzowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chrupiące bułki domowego wypieku z dodatkiem świeżych warzyw A przede wszystkim własnoręcznie robione burgery.

Domowy burger wieprzowy

Składniki:

Domowy burger wieprzowy

Bułki

Burgery

  • 1/2 mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 jajo
  • Sól
  • Pieprz mielony
  • Tłuszcz do smażenia

Sos

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki keczupu pikantnego
  • 1 łyżka musztardy

Warzywa

Sposób przygotowania:

Domowy burger wieprzowy

Bułki

Domowy burger wieprzowy
Wierzch posypujemy sezamem i pieczemy ok 30 minut

Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim drożdże, mieszamy z cukrem i trochę mąki pszennej. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z z solą. Dodajemy jajo, posiekane masło i wyrośnięte drożdże.

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż potroi swoją objętość. Po tym czasie ponownie wyrabiamy i dzielimy na 4części ( ja mam 5 ponieważ mam w domu synka dla którego piekę jedną mniejszą ).

Formujemy kulki i spłaszczyć na placki o grubości ok 2 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na pół godziny.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 210stopni. Żółtko mieszamy z mlekiem i smarujemy wierzch bułek, posypujemy sezamem.

Pieczemy ok 30 minut.

ETAP 2:

Domowy burger wieprzowy
Wyrabiamy mięso mielone z jajkiem i przyprawami.

Mielone mięso wkładamy do miski, dodajemy jajo i przyprawy. Wyrabiamy i formujemy burgery.

ETAP 3:

Domowy burger wieprzowy
Burgery smazymy na rozgrzanym tluszczu z każdej strony

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy mięso z każdej strony dość długo aby nie było surowe w środku. O wiele lepiej smażyć na patelni grillowej niestety jeszcze nie posiadam

ETAP 4:

Domowy burger wieprzowy
Mieszamy majonez z keczupem i musztarda.

W miseczce mieszamy majonez z keczupem i musztarda.

ETAP 5:

Domowy burger wieprzowy
Osuszamy sałatę A pozostałe kroimy w plasterki

Myjemy warzywa. Osuszamy sałatę, a pozostałe kroimy w plasterki.

ETAP 6:

Domowy burger wieprzowy
Podpiekamy na suchej rozgrzanej patelni

Bułki przekrawamy na dwie części i podpiekamy na suchej rozgrzanej patelni. Smarujemy wewnetrzne części bułki sosem. Układamy sałatę na niej mięso i plasterki warzyw. Przykrywamy drugą częścią bułki.


Tagi:

dania mięso