Sposób przygotowania:
Domowy burger wieprzowyBułki
Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim drożdże, mieszamy z cukrem i trochę mąki pszennej. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z z solą. Dodajemy jajo, posiekane masło i wyrośnięte drożdże.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż potroi swoją objętość. Po tym czasie ponownie wyrabiamy i dzielimy na 4części ( ja mam 5 ponieważ mam w domu synka dla którego piekę jedną mniejszą ).
Formujemy kulki i spłaszczyć na placki o grubości ok 2 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na pół godziny.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 210stopni. Żółtko mieszamy z mlekiem i smarujemy wierzch bułek, posypujemy sezamem.
Pieczemy ok 30 minut.
ETAP 2:
Mielone mięso wkładamy do miski, dodajemy jajo i przyprawy. Wyrabiamy i formujemy burgery.
ETAP 3:
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy mięso z każdej strony dość długo aby nie było surowe w środku. O wiele lepiej smażyć na patelni grillowej niestety jeszcze nie posiadam
ETAP 4:
W miseczce mieszamy majonez z keczupem i musztarda.
ETAP 5:
Myjemy warzywa. Osuszamy sałatę, a pozostałe kroimy w plasterki.
ETAP 6:
Bułki przekrawamy na dwie części i podpiekamy na suchej rozgrzanej patelni. Smarujemy wewnetrzne części bułki sosem. Układamy sałatę na niej mięso i plasterki warzyw. Przykrywamy drugą częścią bułki.