Sposób przygotowania:
Domowy burger wieprzowyBułki
![Domowy burger wieprzowy Domowy burger wieprzowy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/domowy-burger-wieprzowy-529700.jpg)
Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim drożdże, mieszamy z cukrem i trochę mąki pszennej. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z z solą. Dodajemy jajo, posiekane masło i wyrośnięte drożdże.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż potroi swoją objętość. Po tym czasie ponownie wyrabiamy i dzielimy na 4części ( ja mam 5 ponieważ mam w domu synka dla którego piekę jedną mniejszą ).
Formujemy kulki i spłaszczyć na placki o grubości ok 2 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na pół godziny.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 210stopni. Żółtko mieszamy z mlekiem i smarujemy wierzch bułek, posypujemy sezamem.
Pieczemy ok 30 minut.
ETAP 2:
![Domowy burger wieprzowy Domowy burger wieprzowy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/domowy-burger-wieprzowy-529701.jpg)
Mielone mięso wkładamy do miski, dodajemy jajo i przyprawy. Wyrabiamy i formujemy burgery.
ETAP 3:
![Domowy burger wieprzowy Domowy burger wieprzowy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/domowy-burger-wieprzowy-529702.jpg)
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy mięso z każdej strony dość długo aby nie było surowe w środku. O wiele lepiej smażyć na patelni grillowej niestety jeszcze nie posiadam
ETAP 4:
![Domowy burger wieprzowy Domowy burger wieprzowy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/domowy-burger-wieprzowy-529703.jpg)
W miseczce mieszamy majonez z keczupem i musztarda.
ETAP 5:
![Domowy burger wieprzowy Domowy burger wieprzowy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/domowy-burger-wieprzowy-529704.jpg)
Myjemy warzywa. Osuszamy sałatę, a pozostałe kroimy w plasterki.
ETAP 6:
![Domowy burger wieprzowy Domowy burger wieprzowy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/domowy-burger-wieprzowy-529705.jpg)
Bułki przekrawamy na dwie części i podpiekamy na suchej rozgrzanej patelni. Smarujemy wewnetrzne części bułki sosem. Układamy sałatę na niej mięso i plasterki warzyw. Przykrywamy drugą częścią bułki.