SUPERPRZEPIS

Roladki z karkówki z grzybami

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Roladki z karkówki z grzybami Więcej zdjęć (6)

Pyszne i soczyste roladki z karkówki nadziane aromatycznymi grzybami. Podałam je z kluskami śląskimi i buraczkami. Pyszny i sycący obiadek.

Składniki:

Roladki z karkówki z grzybami

 

  • 1,2 kg karkówki
  • 450 g oczyszczonych grzybów, u mnie podgrzybki i koźlaki
  • 1 duża cebula
  • sól,pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 750 ml gorącej wody
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Roladki z karkówki z grzybami
Oczyszczone grzyby drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę.

Następnie dodać grzyby. Lekko posolić i popieprzyć.

Smażyć aż grzyby puszczą soki i dusić do miękkości, odparować cały płyn.

Karkówkę pokroić w grubsze plastry, u mnie wyszło 7.

Następnie każdy plaster mięsa roztłuc tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem.

Na każdym plastrze rozbitego mięsa ułożyć ok 2 łyżki grzybów. Zwinąć w roladki. Spiąć wykałaczkami lub owinąć sznurkiem.

W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki ze wszystkich storn. Im mocniej przysmażymy tym ciemniejszy sosik wyjdzie.

Następnie zalać wodą. Dodać listki laurowe. Dusić do miękkości. Następnie sos zagęścić.

Roladki najlepiej przełożyć na talerz. W niewielkiej ilości wody rozmieszać mąkę i wlać do wywaru w którym dusiły się roladki. Zagotować aby sos zgęstniał. Doprawić do smaku.

Do sosu ponownie włożyć roladki. Gotowe roladki podałam z kluskami i buraczkami.
Roladki z kakrówki z grzybami
Oczyszczone grzyby drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać grzyby. Lekko posolić i popieprzyć. Smażyć aż grzyby puszczą soki i dusić do miękkości, odparować cały płyn.
Roladki z kakrówki z grzybami
Karkówkę pokroić w grubsze plastry, u mnie wyszło 7. Następnie każdy plaster mięsa roztłuc tłuczkiem.
Roladki z kakrówki z grzybami
Na każdym plastrze rozbitego mięsa ułożyć ok 2 łyżki grzybów. Zwinąć w roladki. Spiąć wykałaczkami lub owinąć sznurkiem.
Roladki z kakrówki z grzybami
W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki ze wszystkich storn. Im mocniej przysmażymy tym ciemniejszy sosik wyjdzie. Następnie zalać wodą. Dodać listki laurowe. Dusić do miękkości.
Roladki z kakrówki z grzybami
Gotowe roladki z grzybami w sosie

Tagi:

danie obiad