Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Roladki z kapusty pekińskiej z szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczna przekąska z kapusty pekińskiej z ryżem, papryką i szynką wędzoną.

Roladki z kapusty pekińskiej z szynką

Składniki:

Roladki z kapusty pekińskiej z szynką

 

  • 1 mała kapusta pekińska
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • majonez - wg uznania
  • 2 torebki ryżu
  • 20 dkg wędzonej szynki
  • 1 czerwona papryka

Sposób przygotowania:

Roladki z kapusty pekińskiej z szynką
Szynkę pokroić w cienkie plasterki. Paprykę przekroić na pół, usunąć jej pestki i pokroić ją w paseczki dowolnej grubości. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przestudzić i wysypać z torebek. Z kapusty pekińskiej odrywać pojedyncze liście. Z liści ściąć lekko białą część, żeby nie była za gruba. Każdy liść oprószyć solą i pieprzem, na każdy rozsmarować dowolną ilość majonezu. Na majonezie położyć po plasterku szynki i trochę papryki. Dołożyć po trochu ugotowanego ryżu. Zwinąć w ścisłe roladki, zaczynając od zielonej strony liści. Odłożyć na 1-2 godziny (żeby roladki się "uleżały" i nie rozwijały). Następnie kroić je na 2-3 kawałki i układać na półmisku.