Sposób przygotowania:
Roladki z kurkami1
Kurki oczyszczamy z pozostałości mchu. Przemywamy je krótko na sitku aby nie namokły wodą. Większe kroimy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy grzyby. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Odparowujemy.
2
Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozbijamy jak najcieniej, uważając żeby nie robić dziur w mięsie. Doprawiamy z obu stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz tymiankiem.
3
Na każdym plastrze mięsa układamy łyżkę kurek i zawijamy ściśle w roladkę. Roladki złocimy na rozgrzanym tłuszczu, układając najpierw łączeniem do dołu.
Roladki zdejmujemy z patelni a na tłuszczu z ich smażenia szklimy pokrojona w piórka cebulę. Następnie dodajemy posiekany seler naciowy i przesmażamy jeszcze chwilę. Dodajemy ponownie mięso.
4
Podlewamy wodą lub bulionem tak aby przykryła roladki. Na bardzo małym ogniu dusimy pod przykryciem przez 45-55 minut. Po tym czasie podlewamy śmietanką i trzymamy na ogniu do zagęszczenia sosu.
Roladki serwujemy z sosem śmietanowo-cebulowym w towarzystwie ulubionej sałaty.
weronikaS