czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Roladki z lazanii z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepis pochodzi z gazetki Moje gotowanie. Roladki są bardzo pożywne.

Roladki z lazanii z tuńczykiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Roladki z lazanii z tuńczykiem

 

  • SKŁADNIKI:
  • 50 dag makaronu lazania,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1/2 l mleka,
  • sól, pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 2 cebule,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 puszki tuńczyka w oleju,
  • 300ml soku pomidorowego,
  • łyżeczka ostrej papryki.

Sposób przygotowania:

Roladki z lazanii z tuńczykiem
Płaty makaronu namoczyć w gorącej wodzie, uważając, by się nie posklejały. Masło stopić, dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Powoli wlewać mleko, mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż beszamel zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Cebule posiekać, zeszklić na oleju, dodać osączonego tuńczyka, smażyć 3 min. Wlać sok pomidorowy i 1/3 sosu beszamelowego. Podgrzać. Płaty makaronu osuszyć ręcznikiem kuchennym. Nakładać łyżkę farszu, zwinąć w roladki. Troszkę farszu wlać do naczynia żaroodpornego. Ułożyć roladki miejscem łączenia do spodu, zalać beszamelem. Piec ok. 20 min w temp. 180st.
Roladki z lazanii z tuńczykiem
Etap 1
Roladki z lazanii z tuńczykiem
Etap 2

Tagi:

makaron