Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Roladki z ogórkiem w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Roladki z wieprzowego schabu z ogórkiem konserwowym w sosie z leśnymi grzybami i śmietaną kremówką.

Roladki z ogórkiem w sosie grzybowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki z ogórkiem w sosie grzybowym

 

  • 4 plastry schabu bez kości
  • 1 duży ogórek konserwowy
  • 2 cebule
  • 4 łyżeczki musztardy ziołowej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 30 dkg leśnych grzybów
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Roladki z ogórkiem w sosie grzybowym
Plastry schabu rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Posmarować je musztardą. Ogórka przekroić wzdłuż na 4 części. Jedną cebulę pokroić w grube piórka. Na każdym kawałku mięsa położyć po trochu cebuli i ćwiartce ogórka. Zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami. Roladki kłaść na rozgrzany na patelni olej, posypać przyprawą do mięs. Roladki z każdej strony zrumienić. Drugą cebulę pokroić w kostkę, dodać do mięsa, zeszklić. Grzyby oczyścić, dowolnie pokroić, dodać do mięsa, usmażyć (ja użyłam mrożonych opieniek). Do mięsa z grzybami wlać 2 szklanki wody, dodać kostkę grzybową. Dusić ok. 15 minut. Śmietanę rozmieszać z mąką i pół szklanki zimnej wody. Zagęścić nią sos. Sos doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Roladki z ogórkiem w sosie grzybowym
Rozbite plastry schabu oprószone solą i pieprzem posmarowane musztardą.
Roladki z ogórkiem w sosie grzybowym
Kawałki cebuli i ogórka ułożone na mięsie.
Roladki z ogórkiem w sosie grzybowym
Nadziane roladki posypane przyprawą do mięs rumienione na oleju.
Roladki z ogórkiem w sosie grzybowym
Grzyby dodane do zrumienionego mięsa i usmażone.