SUPERPRZEPIS

Roladki z papryką, fetą i suszonymi pomidorami

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Roladki z papryką, fetą i suszonymi pomidorami

Z kawałka schabu można przyrządzić pyszne i w miarę dietetyczne danie. Mój Mąż twierdził, że "schab i fit-to się gryzie", a potem uznał, że może się mylił :) ogólnie w roladkach tłuszcz jest (z pomidorów, fety, schabu), ale mało-dzięki pieczeniu.

Składniki:

Roladki z papryką, fetą i suszonymi pomidorami

Składniki główne

  • 1/2 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/3 kostki sera feta półtłustego (90g)
  • kilka suszonych pomidorów z oleju

Przyprawy

Dodatkowo

  • 1 duża cebula
  • wykałaczki lub nić kuchenna

Sposób przygotowania:

Roladki z papryką, fetą i suszonymi pomidorami

ETAP 1:

Roladki z papryką, fetą i suszonymi pomidorami
Dobrze rozbity schab oprószamy przyprawami

Schab kroimy na około 1cm plastry i rozbijamy jak na kotlety. Każdy plaster oprószamy z obu stron pieprzem, solą, słodką papryką i roztartą w dłoniach bazylią suszoną. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.

ETAP 2:

Roladki z papryką, fetą i suszonymi pomidorami
Jak tylko mieso się "przegryzie" możemy wykorzystać przygotowane składniki

W tym czasie odsączamy suszone pomidory z oleju, paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w paski (około 1cm szerokości). Ser feta kroimy w kostkę około 1x1cm.

ETAP 3:

Roladki z papryką, fetą i suszonymi pomidorami
Każdą roladkę należy ściśle zwinąć i spiąć

Na każdy plaster schabu nakładamy pasek papryki, obok słupek sera feta i suszone pomidory (1-2 sztuki w zależności od wielkości kawałka). Zwijamy ścisło roladkę i spinamy wykałaczkami lub obwiązujemy nicią.

ETAP 4:

Roladki z papryką, fetą i suszonymi pomidorami
Tuż po upieczeniu odsączamy tłuszcz na ręczniku papierowym

Roladki układamy w naczyniu do zapiekania, oprószamy lekko solą (szczyptą, bo wcześniej schab był solony, a i feta jest słona), posypujemy słodką papryką i granulowanym czosnkiem. Obok w naczyniu rozkładamy plastry cebuli. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika - pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach, na ostatnie 10 minut zdejmujemy folię, aby je zrumienić. Po upieczeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.