katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Roladki z pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na roladki wykorzystałam wieprzową łopatkę. Z pieczarkowym farszem roladki były smaczne i były dodatkiem do obiadu.

Roladki z pieczarkami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Roladki z pieczarkami

 

  • łopatka wieprzowa ok 1,20kg
  • cebula 1 1/2 szt
  • pieczarki 20 szt
  • masło 1 łyżka
  • musztarda ok 1 łyżka
  • czosnek 1-2 ząbki
  • sól i pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Roladki z pieczarkami
Mięso myjemy osuszamy i kroimy na plastry. Plastry dość mocno rozbijamy tłuczkiem.

Oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki ( zostawiamy ok 5 szt)obieramy i kroimy, podsmażamy na maśle, dodajemy drobno pokrojoną cebulę ok 1 lyżka i doprawiamy do smaku.

Przestudzone pieczarki nakładamy na przygotowane plastry mięsa i zwijamy roladki. Obwijamy nicią i obsmażamy na gorącym tłuszczu. Roladki przekładamy do rondla albo garnka.

Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy do mięsa. Podlewamy wodą dodajemy musztardę i liść laurowy. Pieczarki obieramy, kroimy i dokładamy do mięsa.

Dusimy do miękkości i doprawiamy sos do smaku.
Roladki z pieczarkami
Umyte i osuszone mięso kroimy w plastry.
Roladki z pieczarkami
Plastry mięsa dość mocno rozbijamy tłuczkiem.
Roladki z pieczarkami
Pieczarki dusimy i doprawiamy do smaku.
Roladki z pieczarkami
Na oprószone solą i pieprzem mięso nakładamy pieczarki.
Roladki z pieczarkami
Zwijamy roladki i obwijamy nicią.
Roladki z pieczarkami
Uduszone roladki w sosie.