Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Roladki z pieczarkami i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Roladki najlepiej podawać z sosem, kluskami lub ziemniakami.

Roladki z pieczarkami i kapustą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Roladki z pieczarkami i kapustą

 

  • 1 kg mięso bez kości,
  • 30 dag kapusta kwaszona,
  • 4 szt grzyby suszone,
  • 1 szt cebula,
  • 8 plastrów szynka,
  • 5 dag słonina,
  • 2 łyżki chrzan tarty,
  • tłuszcz do smażenia,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku przyprawa maggi

 

Sposób przygotowania:

Roladki z pieczarkami i kapustą
Mięso umyć, pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem na cienkie płaty. Grzybki zamoczyć w małej ilości wody na kilka godzin, następnie ugotować razem z kapustą. Na patelni stopić pokrojoną w drobną kostkę słoninę, dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Kapustę z grzybami posiekać, włożyć do cebuli i smażyć do odparowania wody. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi. Rozbite płaty mięsa oprószyć solą i pieprzem, posmarować chrzanem, położyć plasterek szynki i łyżkę kapusty. Zwijać w rulon, owinąć bawełnianą nitką. Zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Po upieczeniu przełożyć do rondla, podlać odrobiną gorącej wody i dusić do miękkości.
Roladki z pieczarkami i kapustą
Etap 1
Roladki z pieczarkami i kapustą
Etap 2