Sposób przygotowania:
Pierś Indyka z Żurawiną
Pierśi z indyka myjemy,uszusamy,ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek rozbijamy na cienki placuszek z pomocą tłuczka przez woreczek żeby nam się mięsko nie podziurawiło. Na tacke wykładamy rozbite mięsko zakładajac jeden na drugi tzn. same brzegi.Nstępnie posypujemy delikatnie przyprawą do kurczaka,1/2 łyżeczki papryki słodkiej,czosnkiem granulowanym i solą i pieprzem.Wykładamy na to żurawinę kładziemy ser i zawijamy. Związujemy nićmi ,posypujemy resztą papryki ,przekładamy na talerz i wkłdamy do lodówki na min. 15 minut. Po tym czasie wykładamy roladkę na posmarowaną blaszkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez pół godz.Po pierwszych 15 minutach przekręcamy ją na drugą stronę.I dalej pieczemy nastepne 15 minutek. Po tym czasie włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 10 minutek i gotowe. Podajemy z czym kto lubi ...... SMACZNEGO . . . . .
Weronka
haniakson
Marta1986
evita0007
A.B.
dusia30
luna
haniakson
haniakson
CFA
Babciagramolka
Żurawinę do takich roladek trzeba dodawać z umiarem - jak wyciekała to z dwóch powodów- albo było jej za dużo , albo mieso było porozrywane . Robię roladki z różnym farszem w tym podobne z farszami owocowymi ( żurawina , powidła na ostro itp ). W trakcie smażenia i duszenia lub pieczenia mięso ściska farsz i potem przy krojeniu wychodzą kształtne plastry .Tym bardziej , ze tu jest jeszcze ser który rozpływając się a potem zastygając wiąże roladkę.
Nie rozumiem po co ktoś robi potrawę jeśli zna smak Rodziny i wie że nie lubią czosnku ( bo chyba o to chodzi ) bo akurat żurawina doskonale komponuje się z przyprawami użytymi przez komponuje się z czosnkiem evitę.
Odnoszę wrażenie że to raczej evita komuś podpadła nie potrawa bo użytkownik założył konto dziś i od razu przejechał sie po roladkach .
zewa
Odnoszę takie samo wrażenie.
CFA
Właśnie po to założyłem konto, żeby skomentować. Zazwyczaj mi się udaje i wtedy nie komentuję, ale jak coś się nie udaje, to chciałem odreagować przecież :-). Autorka przepisu przyjmie to pewnie z większym zrozumieniem.Szukałem jakiegoś przepisu na pierś z indyka inaczej. Znalazłem ten - pośród tysięcy innych. Przygotowałem wszystko i nie wyszło. Czosnek nie jest problemem - używamy go i wszyscy lubią. Żurawina w innych kombinacjach też jest akceptowana. Ale połączenie tego nam akurat nie pasuje. Może Wam się komponuje czosnek z żurawiną - nam nie. Umiem robić roladki i być może faktycznie żurawiny było za dużo. Czas pieczenia też jest za krótki. Przecież napisałem, że mnie nie wyszło, a nie że przepis zły. Bądźmy obiektywni. Krytyka też jest potrzebna.
evita0007
Nie wiem dlaczego tak Ci wyszło.Może mogłeś chwilke poczekać az roladka (odpocznie) a póżniej ściągnąć nici i dopiero pokroić w plastry .Być może za słabo związałeś,lub faktycznie za mało sera dałeś.Sama nie wiem.A że w środku surowe to dziwne bo drób raczej szybko dochodzi,u mnie nie było surowe. A jesli chodzi o czosnek to na prawdę jest mało wyczuwalny lub jeśli rodzina nie lubi nie dodawać....
Tak czy siak chyba musisz robić inne dania skoro nie lubicie żurawiny :=) Dlatego dziwię się po co ten wybór z żurawiną ?
Najlepiej zaserwuj rodzinie kluski śląskie to na pewno sie uda ^^
Pozdrawiam :-)
Dzięki Buniu i Ewciu :-)
CFA
Rozumiem Twoje rozgoryczenie. Jeśli chcesz sobie zamieszczać przepisy po to, żeby były skomplikowane i żeby się dzielić z przyjaciółkami ohami i achami, to proszę bardzo. Ja tylko dołączam się do komentarzy w celach informacyjnych, żeby inni zwrócili uwagę, że plaster musi być odpowiednio duży, a żurawiny odpowiednio mniej. Ser nic tu nie pomoże, bo smarowidło wyłaziło przy rolowaniu i wiązaniu (mocnym) a nie w czasie pieczenia.
Jak temperatura chwyciła, to się wszystko związało. Żurawina znakomicie się sprawdziła w skubańcu (takie ciasto) dlaczego więc nie miałaby się sprawdzić z indykiem? Zazwyczaj używałem jej jako dodatek do zimnych plastrów mięsa. Warto dodać, że można zrezygnować z czosnku jeśli komuś to połączenie nie pasuje.
Babciagramolka
Moment- moment - w pierwszym wpisie skrytykowałeś smak roladek . Gdybyś napisał , ze tobie nie wyszło i że potrzeba dokładniej wytłumaczyć jak rolować takie roladki by zawsze wyszły to by było ok. Widzisz tak sie składa , że my się tu znamy i wiemy jak kto gotuje - korzystamy ze swoich przepisów i raczej mało nas przekonuje wpis kogoś kto nie zaprezentował nic swojego a krytykuje kogoś kogo znamy jako jednego z lepszych użytkowników portalu i na czyje potrawy nigdy nie było niekorzystnychn uwag . Przykro mi ale nadal nie wierzę w to że w ogóle robiłeś te roladki .
CFA
Wszystko już zostało powiedziane. Jak trzeba robić, żeby wyszło.
PS
Nie mam ambicji bycia użytkownikiem portalu. Nie mam ochoty ani przekazywać ani tworzyć przepisów. Wiem jak to działa - rozumiem, że się wspieracie jak ktos komuś napisze negatywa (choć tu nie ma to miejsca).
Jak będę szukał kiedyś googlem czegos dla odmiany, to trafię tu może,
a może gdzie indziej. Nie czuję powołania, żeby tworzyć jakieś inernetowe byty, tylko po to, żeby moje zdanie miało dla kogoś większą wartość. To jest wartościowanie bez sensu. Gdybym miał tam jakieś gwiazdki, rangę czy "dużo pomógł" to miałbym większe prawo do własnego zdania?
evita0007
O jo,joj jak tu wesoło się zrobiło ^^
@CFA,przepis nie jest skomplikowany.Jest dość łatwy ,tylko robiąc roladki trzeba włożyć w to trochę serca.A co do czosnku nic nie będę zmieniać bo nie ma takiej potrzeby...
Nie lubisz,nie dodajesz-proste...
Ja np. korzystając z czyjegoś przepisu i coś mi nie pasuje np. jakaś przyprawa to ją pomijam lub ewentualnie daję mniej...
Pozdrawiam :-)
gusia1000