Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Roladki z udek kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Roladki z wyluzowanych udek kurczaka upieczone na ryżu, z serem i papryką w środku, to ciekawy pomysł na obiad.

Roladki z udek kurczaka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Roladki z udek kurczaka

 

  • 5 udek z kurczaka (bez skóry i kości)
  • 5 plasterków serka topionego (cheddar)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • szklanka ryżu
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • sól i pieprz
  • kolendra
  • pieprz cytrynowy

 

Sposób przygotowania:

Roladki z udek kurczaka
Na rozłożonych kawałkach mięsa układamy paseczki z papryki i ser pokrojony na kawałki. Zawijamy, spinamy wykałaczkami i nacieramy solą, pieprzem cytrynowym i kolendrą. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż, dodajemy sól i pieprz, mieszamy i zalewamy wodą. Na wierzchu układamy roladki, przykrywamy folią aluminiową (niezbyt szczelnie) i pieczemy prze pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez ok 15 minut.
Roladki z udek kurczaka
Na mięsie układamy paprykę i żółty ser topiony
Roladki z udek kurczaka
Zawinięte roladki układamy na ryżu zalanym wodą
Roladki z udek kurczaka
Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni