Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Roladki z wątróbką w sosie śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Poszukujesz sprawdzonego przepisu na smakowite danie świąteczne, proste w przygotowaniu, oto przepis dla Ciebie. Roladki faszerowane wątróbką drobiową, zawinięte w aromatyczny boczek, który sprawia, że roladki są soczyste i smaczne.

Roladki z wątróbką w sosie śliwkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Roladki z wątróbką w sosie śliwkowym

 

  • Składniki na roladki:
  • 1 kg schabu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 150 g wątroby drobiowej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki soli
  • Pieprz
  • 200 g boczku wędzonego paski
  • Składniki na sos śliwkowy:
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 500 g wody
  • 1 kostka rosołowa
  • ¼ łyżeczki soli
  • 50 g białego wina
  • 200 g śliwek suszonych
  • Pieprz
  • 1/4 łyżeczki tymianku

Sposób przygotowania:

Roladki z wątróbką w sosie śliwkowym

I

Roladki z wątróbką w sosie śliwkowym
Przygotowanie mięsa oraz farszu z wątroby drobiowej.

1. Mięso kroję w plastry, rozbijam, doprawiam pieprzem oraz solą.
2. Cebulę obieram drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Następnie dodaję oczyszczoną, umytą drobno pokrojoną wątróbkę, smażę około 10 minut. Cebulę z wątrobą przekładam do naczynia blendera, wsypuję bułkę tartą, majeranek, sól, pieprz i blenduję około 2 minut.

II

Roladki z wątróbką w sosie śliwkowym
faszerowanie roladek

3. Każdy plaster mięsa smaruję 2 łyżkami farszu z wątróbki.

III

Roladki z wątróbką w sosie śliwkowym
zwijanie roladek

4. Dłuższe boki mięsa składam do środka, następnie mięso zwijam w roladki.
5. Każdą roladkę owijam boczkiem, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.

IV

Roladki z wątróbką w sosie śliwkowym
Przygotowanie sosu śliwkowego

Sposób przygotowania sosu:
1. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju w rondelku. Następnie wlewam wodę, wino, dodaję kostkę rosołową, śliwki suszone, wsypuję sól, pieprz, tymianek, gotuję około 30 minut. Na koniec lekko blenduję blenderem.

V

Roladki z wątróbką w sosie śliwkowym

2. Roladki po upieczeniu podaję z sosem śliwkowym i ziemniakami.
3. Smacznego.