Sposób przygotowania:
Roladki z wątróbką w sosie śliwkowymI
1. Mięso kroję w plastry, rozbijam, doprawiam pieprzem oraz solą.
2. Cebulę obieram drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Następnie dodaję oczyszczoną, umytą drobno pokrojoną wątróbkę, smażę około 10 minut. Cebulę z wątrobą przekładam do naczynia blendera, wsypuję bułkę tartą, majeranek, sól, pieprz i blenduję około 2 minut.
II
3. Każdy plaster mięsa smaruję 2 łyżkami farszu z wątróbki.
III
4. Dłuższe boki mięsa składam do środka, następnie mięso zwijam w roladki.
5. Każdą roladkę owijam boczkiem, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
IV
Sposób przygotowania sosu:
1. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju w rondelku. Następnie wlewam wodę, wino, dodaję kostkę rosołową, śliwki suszone, wsypuję sól, pieprz, tymianek, gotuję około 30 minut. Na koniec lekko blenduję blenderem.
V
2. Roladki po upieczeniu podaję z sosem śliwkowym i ziemniakami.
3. Smacznego.