BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Roladki z wytrybowanych udek kurczaka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moje dzisiejsze roladki z wytrybowanych udek z kurczaka, przyprawione ulubionymi przyprawami i nadziane ulubionymi dodatkami to fajna propozycja na smaczny obiad.

Roladki z wytrybowanych udek kurczaka Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Roladki z wytrybowanych udek kurczaka

 

  • udka z kurczaka 2,
  • cebula 1,
  • ser żółty w kawałku 100 g,(pokrojony w słupki)
  • ogórki konserwowe 2,(pokrojone w słupki)
  • pomidory suszone ,
  • szynka 2 plastry,
  • sól ,
  • pieprz czarny mielony,
  • papryka mielona słodka,
  • przyprawa do kurczaka,
  • masło klarowne 2 łyżki,

Sposób przygotowania:

Roladki z wytrybowanych udek kurczaka
Z udek kurczaka usunąć kości. Powstały płat mięsa bez kości rozłożyć na desce, delikatnie rozbić tłuczkiem i oprószyć przyprawami.

Na każdym płacie udka rozłożyć kilka suszonych pomidorów, położyć porcje ogórka konserwowego, porcje sera żółtego pokrojoną w piórka cebulę oraz zwinięty w rulon plasterek szynki. Całość zwinąć ciasno w roladkę. Każdą roladkę z wierzchu obsypać papryką czerwoną oraz przyprawą do kurczaka. Obwiązać nitką kuchenną.

Roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego z tłuszczem.

Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec do miękkości mięsa. Na początku piec pod przykryciem, a pod koniec przykrywkę zdjąć, aby roladki mogły nabrać ładnego koloru. Po upieczeniu nitkę z roladek zdjąć. Podawać do drugiego dania lub jako smaczną przekąskę krojąc na grubsze plastry.
Roladki z wytrybowanych udek kurczaka
Po usunięciu kości z udek mięso delikatnie roztłuc
Roladki z wytrybowanych udek kurczaka
Każdy płat mięsa oprószyć przyprawami , na każdym ułożyć suszone pomidory, ogórek , ser żółty oraz szynkę
Roladki z wytrybowanych udek kurczaka
Całość zwinąć w roladę oprószyć przyprawami oraz obwiązać nitką
Roladki z wytrybowanych udek kurczaka
Przełożyć do naczynia żaroodpornego z tłuszczem
Roladki z wytrybowanych udek kurczaka
Piec w nagrzanym piekarniku do miękkości mięsa