madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Roladki ze śliwkami i serem z turkusową pleśnią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Roladki o słodko gorzkim posmaku a także cudownym zapachu suszonego tymianku z ciemnym aksamitnym sosem.

Roladki ze śliwkami i serem z turkusową pleśnią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki ze śliwkami i serem z turkusową pleśnią

 

  • 1 kg. łopatki wieprzowej
  • 20 dag. suszonych śliwek
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 10 dag sera pleśniowego Lazur turkusowy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 łyżeczki powideł śliwkowych
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 l bulionu
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Roladki ze śliwkami i serem z turkusową pleśnią
Mięso wieprzowe z łopatki myjemy i osuszamy , a następnie kroimy na plastry. Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Suszone śliwki kroimy na paseczki, wkładamy do salaterki i zalewamy wytrawnym białym winem. Ser z pleśnią kroimy na paseczki. Namoczone śliwki osączamy z wina, ale nie wylewamy go, następnie mieszamy z tymiankiem oraz powidłami. Na każdy plaster mięsa nakładamy nadzienie śliwkowe oraz kawałki sera i zwijamy roladki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i rumienimy z każdej strony mięso, następnie przekładamy do rondelka i podlewamy winem pozostałym z moczenia śliwek oraz bulionem i dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Mąkę pszenną rozprowadzamy w trochę wody i zagęszczamy sos. 
Roladki ze śliwkami i serem z turkusową pleśnią
Śliwki kroimy w paseczki i zalewamy białym wytrawnym winem
Roladki ze śliwkami i serem z turkusową pleśnią
Do osączonych śliwek dodajemy tymianek oraz powidła
Roladki ze śliwkami i serem z turkusową pleśnią
Na każdym plastrze mięsa układamy nadzienie śliwkowe i ser
Roladki ze śliwkami i serem z turkusową pleśnią
Zrumienione mięso podlewamy winem oraz bulionem

Tagi:

sery śliwki ser