Sposób przygotowania:
Roladki ze śliwkami i serem z turkusową pleśnią
Mięso wieprzowe z łopatki myjemy i osuszamy , a następnie kroimy na plastry. Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Suszone śliwki kroimy na paseczki, wkładamy do salaterki i zalewamy wytrawnym białym winem. Ser z pleśnią kroimy na paseczki. Namoczone śliwki osączamy z wina, ale nie wylewamy go, następnie mieszamy z tymiankiem oraz powidłami. Na każdy plaster mięsa nakładamy nadzienie śliwkowe oraz kawałki sera i zwijamy roladki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i rumienimy z każdej strony mięso, następnie przekładamy do rondelka i podlewamy winem pozostałym z moczenia śliwek oraz bulionem i dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Mąkę pszenną rozprowadzamy w trochę wody i zagęszczamy sos.