Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Roladki ziemniaczane z farszem mięsnym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rolady ziemniaczane wzbogaciłem z mięsnym farszem i crème fraîche – myślę że wariantów jest naprawdę wiele – rolady podajemy ciepłe.

Roladki ziemniaczane z farszem mięsnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki ziemniaczane z farszem mięsnym

 

 

  • Dodatkowo:
  • kubek crème fraîche (200 g.)
  • masło (posmarować naczynie żaroodporne)
  • 100 g sera żółtego (starty)

 

  • Farsz:
  • 1 kg mielonego mięsa (mieszane)
  • tłuszcz do smażenia (masło)
  • 2 cebule (posiekać)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany (18% tłuszczu)
  • 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • natka pietruszki (posiekać)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Roladki ziemniaczane z farszem mięsnym
► Placki: ziemniaki zetrzeć na małych oczkach tarki, nadmiar soku z ziemniaków odlać, następnie wbić jajko, dodać czosnek, cebulę, mąkę, śmietanę i przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.

► Farsz: Do miski z mielonym mięsem, dodać na maśle zeszkloną i wystudzoną cebulę, jajka, czosnek, śmietanę, posiekaną natkę i przyprawy. Dobrze wymieszać.

► Na dużej patelni na dobrze rozgrzanym oleju usmażyć duże placki na rumiano z obu stron. Usmażone placki wyłożyć na ręcznik papierowy i posmarować farszem mięsnym. Przy pomocy ręcznika zawinąć roladę.

► W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułożyć roladki, posmarować ze crème fraîche i posypać żółtym serem. Następnie przykryć folią aluminiową i zapiekać w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut w 180C / Termoobieg /, po tym czasie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 10 minut.
Roladki ziemniaczane z farszem mięsnym
Roladki przed włożeniem do piekarnika posmarować z crème fraîche i posypać żółtym serem.
Roladki ziemniaczane z farszem mięsnym
W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułożyć roladki ziemniaczane.
Roladki ziemniaczane z farszem mięsnym
Usmażone placki wyłożyć na ręcznik papierowy i posmarować farszem mięsnym - przy pomocy ręcznika zawinąć roladę.
Roladki ziemniaczane z farszem mięsnym
Na dużej patelni na dobrze rozgrzanym oleju usmażyć duże placki na rumiano z obu stron.