Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Rolady schabowe z mięsem i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zawijane roladki schabowe z farszem mięsno - pieczarkowym w grzybowym sosie.

Rolady schabowe z mięsem i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolady schabowe z mięsem i grzybami

 

  • ok. kilogramowy kawałek schabu bez kości
  • mięso z rosołu
  • marchewki z rosołu
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. pół kg pieczarek
  • szklanka bulionu
  • 4 - 5 łyżek oliwy lub oleju
  • pół słoiczka musztardy

Sposób przygotowania:

Rolady schabowe z mięsem i grzybami
Przygotuj farsz - cebulę, ok. 1/3 pieczarek i 2 ząbki czosnku posiekaj grubo i podsmaż na patelni. Mięso z rosołu wraz z marchewką i podsmażonymi warzywami zmiel w maszynce do mięsa. Przełóż z powrotem na patelnię i chwilę podsmaż. Odstaw do wystudzenia. Mięso pokrój na kotlety i rozbij tłuczkiem przez folię na dość cienkie płaty. Każdy z nich posmaruj musztardą i farszem. Zwiń roladki, zakładając boki mięsa do środka. Owiń dobrze bawełnianą nicią lub zepnij szpilkami do rolad. Rozgrzej tłuszcz w dużym rondlu i obsmaż mocno rolady ze wszystkich stron. Podlej bulionem i odrobiną wody, przykryj i duś ok. 10 minut. Dodaj grubo posiekaną resztę pieczarek, cebulę i czosnek. Duś w dalszym ciągu do miękkości mięsa - ok. 50 - 60 minut. Miękkie rolady wyjmij z sosu i odwiń nici. Sos zmiksuj na gładko, dopraw do smaku. Włóż do sosu rolady i podgrzej razem. Podawaj z ziemniakami z wody lub kluskami i sałatką z pieczonych buraczków.
Rolady schabowe z mięsem i grzybami
Na rozbite i posmarowane musztardą sznycle nałóż farsz.
Rolady schabowe z mięsem i grzybami
Zwiń rolady i obwiąż je dokładnie bawełnianą nicią.
Rolady schabowe z mięsem i grzybami
Obsmaż rolady ze wszystkich stron i duś na małym ogniu.
Rolady schabowe z mięsem i grzybami
W towarzystwie ziemniaczków z wody i buraczków.