darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Rolady schabowe z pieczarkami, serem i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne i efektowne rolady ze schabu nadziewane pieczarkami, papryką i serem żółtym - pieczone w piekarniku.

Rolady schabowe z pieczarkami, serem i papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolady schabowe z pieczarkami, serem i papryką

 

  • 8 rozbitych kotletów ze schabu
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 500 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • kawałek sera gouda
  • masło
  • musztarda
  • sól, pieprz, majeranek, papryka ostra i słodka

Sposób przygotowania:

Rolady schabowe z pieczarkami, serem i papryką
Pieczarki i cebulę pokroić w małą kostkę i poddusić na maśle, doprawić papryką, solą i pieprzem, przestudzić. Kawałki mięsa przyprawić solą, majerankiem, pieprzem i papryką, posmarować musztardą. Na każdym ułożyć słupek papryki, sera i ok 2 łyżki pieczarek. Zawinąć rolady i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem połączeniem do dołu. Posypać pozostałymi pieczarkami i wiórkami masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni pod przykryciem ok godzinę. Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kilka minut aby mięso się zarumieniło z wierzchu. 
Rolady schabowe z pieczarkami, serem i papryką
Pieczarki i cebulę dusić na maśle, przyprawić
Rolady schabowe z pieczarkami, serem i papryką
Kotlety przyprawić, posmarować musztardą
Rolady schabowe z pieczarkami, serem i papryką
Układać kawałki papryki i sera żółtego gouda
Rolady schabowe z pieczarkami, serem i papryką
Wierzch posypać wiórkami masła i piec w piekarniku