katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Rolady z karczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Roladki na ciepło smaczne są jako dodatek do obiadu a na zimno pokrojone w plastry smaczne są na kanapki.

Rolady z karczku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rolady z karczku

 

  • karczek pokrojony w plastry 6 szt
  • szynka mielona ok 30 dag
  • cebula 1/2 szt
  • natka pietruszki ok 1 pęczka
  • bułka tarta 2 łyżki
  • jajko 1 szt mała
  • sól czosnkowa
  • pieprz
  • olej
  • przyprawa do mięsa

Sposób przygotowania:

Rolady z karczku
Pokrojony na plastry karczek oprószamy solą czosnkową i pieprzem i odkładamy do lodówki. Do zmielonej szynki wbijamy jajko, dodajemy tartą bułkę, drobno pokrojona cebulę i natkę pietruszki.

Wszystko łączymy i doprawiamy przyprawami do smaku.

Przygotowany mięsny farsz nakładamy na plastry karczku i zwijamy roladki. Można spiąć wykałaczką.

Zasmażamy najpierw zawinięcia roladek na rozgrzanym tłuszczu a później całe roladki. Obsmażone roladki przekładamy do rondla i podlewamy wodą. Można oprószyć przyprawą i dusimy do miękkości.  
Rolady z karczku
A oto i moje roladki troszkę obsmażone i uduszone do miękkości.