Sposób przygotowania:
Zraz karkowy z mięsem i pieczarkami
Karkówkę rozkroić na jeden duży płat mięsa. Potem rozbić tłuczkiem ,posolić i popieprzyć .Mieloną łpatkę wyrobić z jajkiem,namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, posiekaną i zeszkloną jedną cebulką.Doprawić do smaku solą, pieprzem , rozłożyc na mięsie i posypac rozmarynem. Oczyszczone i pokrojone pieczarki podsmażyć na oliwie z posiekaną cebulką i odcedzić z wytworzonego płynu .Osączone grzyby rozłożyć na mięsie .mielonym i zwinąć w roladę.Mieso obwiązać mocną nitką.Roladę posolić ,popieprzyć i obsmażyć z każdej strony na rumiany kolor. Karkówkę przełożyć do naczynia do zapiekania ,podlać płynem ze smażenia pieczarek, winem i taką samą ilością wody .Pieczeń upiec w 180 stopniach przez ok. dwie godziny.Po godzinie pieczenia odwrócić na drugą stronę i często polewac wytworzonym sosem.
anemon