Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Zraz karkowy z mięsem i pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smakowity karczek nadziewany mielonym i pieczarkami

Zraz karkowy z mięsem i pieczarkami

Składniki:

Zraz karkowy z mięsem i pieczarkami

 

  • 1,5 kg karkówki w całości
  • 1/2 kg mielonej łopatki
  • 1/2 kg białych i twardych pieczarek
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1/2 pszennej bułki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 małe cebule
  • 1 jajko
  • 1 szklanka białego wina
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Zraz karkowy z mięsem i pieczarkami
Karkówkę  rozkroić na jeden duży płat mięsa. Potem  rozbić tłuczkiem ,posolić i popieprzyć .Mieloną łpatkę  wyrobić z jajkiem,namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, posiekaną i zeszkloną jedną cebulką.Doprawić do smaku solą, pieprzem , rozłożyc na mięsie i posypac rozmarynem. Oczyszczone i pokrojone pieczarki podsmażyć na oliwie z posiekaną cebulką i odcedzić z wytworzonego płynu .Osączone grzyby  rozłożyć na mięsie .mielonym i  zwinąć w roladę.Mieso obwiązać mocną nitką.Roladę posolić ,popieprzyć i obsmażyć z każdej strony na rumiany kolor. Karkówkę przełożyć do naczynia do zapiekania  ,podlać płynem ze smażenia pieczarek, winem i taką samą ilością wody .Pieczeń upiec w 180 stopniach przez ok. dwie godziny.Po godzinie pieczenia   odwrócić na drugą stronę i często polewac wytworzonym sosem.

Tagi:

jajko jajka