Sposób przygotowania:
Karczek faszerowany mięsem
Karczek myjemy, następnie nacinamy wzdłuż i delikatnie rozklepujemy przy pomocy tłuczka. Doprawiamy solą i pieprzem od wewnętrznej strony mięsa. Przygotowujemy farsz do nadziana karczku - mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem, cebulę obieramy i drobno siekamy, przeciskamy ząbek czosnku i wszystko dodajemy od mięsa razem z jajkiem - wyrabiamy na jednolita mięsną masę, następnie na całej długości karczku nakładamy farsz i zawijamy go w roladę (związałem nitka przez całość by się nie rozeszło podczas pieczenia), górę powstałej rolady posypujemy solą i pieprzem oraz ziołami. Tak przygotowane mięso wkłada do naczynia żaroodpornego i podlewamy wodą, wstawiamy do piekarnika na 200 stopni na około 70 minut,na 10 minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie by karczek ładnie się zarumienił