Sposób przygotowania:
Roladki drobiowe z grzybami suszonymiETAP 1:
Suszone grzyby włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Namoczyć tak przez kilka godzin lub nawet całą noc a następnie ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Odcedzić i wystudzić.
Cebulkę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do grzybów.
Grzyby z cebulą zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać do farszu ok. 0,5 łyżki bułki tartej i doprawić sola i pieprzem. Wymieszać.
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i rozkroić na 2 lub 3 filety. Każdy lekko rozbić tłuczkiem i doprawić solą i pieprzem. Posmarować każdy filet farszem i zwinąć w roladki.
Roladki panierować w roztrzepanym jajku i w bułce tartej i włożyć na gorący olej na patelnię. Smażyć po kilka minut z każdej strony.
Podawać z ziemniakami lub ryżem i surówką. Można też wystudzić i podawać na zimno pokrojone w plastry.