Sposób przygotowania:
Rolmopsy wg Moniki
Zalewa: Do ganka przelać wodę, ocet. Dodać sól i resztę przypraw i zagotować. Następnie zupełnie ostudzić. Śledzie: Marchewkę obrać i umyć. Następnie obieraczką do warzyw wykroić cienkie paski marchewki i zalać je wrzątkiem. Pozostawić na około 15 minut. Następnie odsączyć i osuszyć. Śledzie odsączyć z oleju. Ogórki pokroić w cienkie paski. Rzodkiewkę umyć, okroić ogonki i pokroić na 4 części, najlepiej na 4 grube plastry. Sprawioną paprykę pokroić pod skosem na cienkie paseczki. Każdy płat śledzia posmarować cienką warstwą musztardy a następnie układać elementy farszy według własnego uznania. Rolować płat i dobrze zabezpieczyć wykałaczkami. Ułożyć w naczyniu ( najlepiej o płaskim dnie). Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Rozwarstwić je palcami a następnie posypać śledzie. Zalać zalewą i odłożyć na co najmniej 1 dobę do lodówki. Smacznego!