Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Śledziowe rolmopsy z pomarańczą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne rolmopsy z pomarańczą...

Śledziowe rolmopsy z pomarańczą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śledziowe rolmopsy z pomarańczą

 

Sposób przygotowania:

Śledziowe rolmopsy z pomarańczą
Matiasy zalewamy letnią wodą i moczymy przez 3 godziny, odcedzamy i płuczemy. Wodę zagotowujemy, studzimy, doprawiamy do smaku octem winnym i miodem (dałam 3,5 łyżki octu i 1 dużą łyżkę miodu). Marynatą zalewamy wymoczone śledzie i trzymamy je w niej przez 8-12 godzin. Po upływie tego czasu śledzie osuszamy, kroimy wzdłuż na pół i doprawiamy odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Pomarańcze obieramy ze skórki, filetujemy i na każdym kawałku śledzia układamy kilka filetów. Zwijamy rolmopsy, które spinamy wykałaczkami. Migdały prażymy na suchej patelni i obficie posypujemy przygotowane rolmopsy. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Śledziowe rolmopsy z pomarańczą
Matiasy zalewamy letnią wodą i moczymy przez 3 godziny, odcedzamy i płuczemy.
Śledziowe rolmopsy z pomarańczą
Wodę zagotowujemy, studzimy, doprawiamy do smaku octem winnym i miodem (dałam 3,5 łyżki octu i 1 dużą łyżkę miodu). Marynatą zalewamy wymoczone śledzie i trzymamy je w niej przez 8-12 godzin.
Śledziowe rolmopsy z pomarańczą
Po upływie tego czasu śledzie osuszamy, kroimy wzdłuż na pół i doprawiamy odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Pomarańcze obieramy ze skórki, filetujemy i na każdym kawałku śledzia układamy kilka filetów.

Tagi:

śledzie