Sposób przygotowania:
Śledziowe rolmopsy z pomarańczą
Matiasy zalewamy letnią wodą i moczymy przez 3 godziny, odcedzamy i płuczemy. Wodę zagotowujemy, studzimy, doprawiamy do smaku octem winnym i miodem (dałam 3,5 łyżki octu i 1 dużą łyżkę miodu). Marynatą zalewamy wymoczone śledzie i trzymamy je w niej przez 8-12 godzin. Po upływie tego czasu śledzie osuszamy, kroimy wzdłuż na pół i doprawiamy odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Pomarańcze obieramy ze skórki, filetujemy i na każdym kawałku śledzia układamy kilka filetów. Zwijamy rolmopsy, które spinamy wykałaczkami. Migdały prażymy na suchej patelni i obficie posypujemy przygotowane rolmopsy. Podajemy od razu po przygotowaniu.
PaniMISIOWA