Sposób przygotowania:
Rolmopsy z cebulką
Ocet wlewamy do garnka, dodajemy 1/2 l wody, liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Zagotowujemy, a następnie studzimy. Do zalewy wkładamy wymoczone w wodzie śledzie i marynujemy ok 30 minut. Obrane cebulę kroimy w piórka. Kostkę rozpuszczamy w 3/4 szkl gorącej wody. Dodajemy do cebuli. Następnie dodajemy majeranek i pieprz. Dusimy do momentu, aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ok 1/2 łyżeczki natki, sól i cukier do smaku. Na każdym płacie śledzia nakładamy odrobinę cebuli i zwijamy. Spinamy wykałaczką. Do sosu w którym dusiła się cebula dodajemy ok 2 łyż zalewy, w której moczyły się śledzie i zalewamy nią śledzie. Smacznego.