dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1167]

Rolmopsy z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zawijane śledzie z cebulką.

Rolmopsy z cebulką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rolmopsy z cebulką

 

  • 1 kg płatów śledziowych solonych
  • 4 cebule
  • 1/2 szkl octu
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 1 łyż koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki
  • 1 kostka bulionowa
  • 3 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Rolmopsy z cebulką
Ocet wlewamy do garnka, dodajemy 1/2 l wody, liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Zagotowujemy, a następnie studzimy. Do zalewy wkładamy wymoczone w wodzie śledzie i marynujemy ok 30 minut. Obrane cebulę kroimy w piórka. Kostkę rozpuszczamy w 3/4 szkl gorącej wody. Dodajemy do cebuli. Następnie dodajemy majeranek i pieprz. Dusimy do momentu, aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ok 1/2 łyżeczki natki, sól i cukier do smaku. Na każdym płacie śledzia nakładamy odrobinę cebuli i zwijamy. Spinamy wykałaczką. Do sosu w którym dusiła się cebula dodajemy ok 2 łyż zalewy, w której moczyły się śledzie i zalewamy nią śledzie. Smacznego.
Rolmopsy z cebulką
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a następnie dusimy.
Rolmopsy z cebulką
Śledzie marynujemy w zalewie octowej ok 30 minut.
Rolmopsy z cebulką
Do uduszonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.