IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Romans Węża z makaronem nitki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zupa dedykowana mojej najukochańszej Kozie

Romans Węża z makaronem nitki

Składniki:

Romans Węża z makaronem nitki

 

  • 35 dkg pieczeniowej wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 6 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 1,5 l wody
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 5 dkg białej części pora
  • 1 duży ziemniak
  • 30 dkg wędzonego boczku
  • 5 dkg słodkiej czerwonej papryki
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 konserwowych kasztanów wodnych
  • 10 dkg konserwowych pędów bambusa
  • 1 konserwowa papryczka chilli
  • 5 łyżek kiełków fasoli mung
  • 6 konserwowych mini kolb kukurydzy
  • 1 łyżka sosu chilli-czosnkowego
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • ½ szklanki soku pomidorowego
  • 1 szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 5 dkg suchego makaronu ryżowego Tao Tao nitki

 

Sposób przygotowania:

Romans Węża z makaronem nitki
Makaron zalać wrzątkiem, odstawić na 3 minuty, odcedzić. Wołowinę pokroić w dużą kostkę. W garnku mocno rozgrzać olej, wrzucić mięso i obsmażyć na ciemnobrązowy kolor. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć przez 3 minuty ciągle mieszając. Wlać sos sojowy i wodę. Gotować pod przykryciem 1 godzinę. Boczek pokroić w drobne paseczki, wytopić na patelni, odlać tłuszcz, boczek wrzucić do zupy. Marchewkę i pietruszkę pokroić w grubsze słupki, pora w plasterki, dodać do zupy. Gotować 10 minut. Ziemniaka pokroić w grubą kostkę, wrzucić do garnka. Posolić. Gotować kolejne 15 minut. Świeżą paprykę pokroić w paseczki, czosnek i chilli w plasterki, każdą kolbę kukurydzy podzielić na 3 części. Dodać wszystko do zupy wraz z pędami bambusa, sosem chilli-czosnkowym, kasztanami i kiełkami. Doprowadzić do wrzenia. Makaron przesiekać i również dodać do zupy razem z sokiem pomidorowym. Wsypać cukier. Mąkę rozprowadzić niewielką ilością zimnej wody. Wlać do garnka ciągle mieszając zupę. Na końcu dodać natkę. Sssmacznego!