Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Rosół aromatyzowany świeżą papryką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Od jakiegoś czasu odeszłam od tłustych rosołów gotowanych z kury na rzecz takich lżejszych z kurczaka z dużą ilością warzyw

Rosół aromatyzowany świeżą papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rosół aromatyzowany świeżą papryką

 

  • 4 górne udka z kurczaka
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • korpus , skrzydełka , szyja - tzn. wszystko to co zostaje po wyluzowaniu piersi i udek
  • 6-8 szalotek lub 1 duża cebula biała
  • 3 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • biała część z dużego pora
  • kawałek selera wielkości pietruszki
  • kilka gałązek lubczyku
  • 3 małe listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 goździki
  • 2 kawałki suszonego grzyba ( najlepiej kapelusz malutkiego prawdziwna)
  • maggi w płynie
  • sól do smaku
  • 1 świeża papryka ( użyłam żółtej ale może być każda)
  • pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
  • cienki makaron nitki ( ok. 40 dag)
  • 6 szklanek wody
  • natka pietruszki do posypania

 

Sposób przygotowania:

Rosół aromatyzowany świeżą papryką
Umyć i podzielić na kawałki kurczaka.

Ułożyć w dużym garnku. Warzywa obrać i umyć. Pokroić ( na części szalotek zostawić brązową łuskę zewnętrzną).

Rozgrzać suchą dużą patelnię i ułożyć na niej wszystkie warzywa. Smażyć z obu stron aż się zrumienią. W ten sposób ulegają karmelizacji zawarte w warzywach naturalne cukry i nadają rosołowi smak i kolor .

Przełożyć warzywa do garnka z mięsem. Dorzucić lubczyk, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, goździki, suszone grzyby. Na patelnię po warzywach wlać pół szklanki wody i zagotować- przelać do garnka. Dolać resztę wody, łyżkę maggi w płynie .Posolić 1/3 łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia. Skręcić gaz i gotować na małym ok. 2 godzin (rosół ma ,,pyrkać").

Wyłowić mięso * i warzywa**.

Przecedzić rosół i doprawić do smaku.

Wrzucić paprykę i gotować 10 minut.

Paprykę odłożyć osobno i pokroić w cienkie paseczki .

W międzyczasie ugotować i odcedzić makaron.

Podawać układając na talerzu porcję makaronu, zalewać gorącym rosołem. Makaron posypać paskami papryki , natką pietruszki i grubo mielonym kolorowym pieprzem.



* ,,Rozbierałam" 2 kurczaki i podzieliłam tak , że pałeczki z obu odłożyłam razem, 2 pojedyncze piersi zapakowałam osobno, 1 korpus + 2 skrzydełka przeznaczyłam na wywar do jakiejś innej zupy , a z tego co wymieniłam ugotowałam rosół.



** Z warzyw zrobić sałatkę.



*** Z tych proporcji wyszło mi 4 spore porcje rosołu z makaronem, 4 porcje kurczaka w potrawce, 4 porcje pierogów z czystą zupą pomidorową do popicia ( po filiżance) i sałatka warzywna ( dodałam ziemniaki , jajka , majonez i przyprawy). 
Rosół aromatyzowany świeżą papryką
Ugotować mocny rosół z kurczaka z opieczonymi warzywami
Rosół aromatyzowany świeżą papryką
Wyłowić z rosołu mięso i warzywa a rosół przecedzić
Rosół aromatyzowany świeżą papryką
Do bulionu wrzucić przekrojoną na ćwiartki paprykę
Rosół aromatyzowany świeżą papryką
Ugotować i odcedzić cienki makaron do rosołu