Sposób przygotowania:
Rosół drobiowy
Umyte mięso przełożyć do garnka i zalać zimną (koniecznie zimną) wodą i postawić na mocnym ogniu do czasu aż się zagotuje. Po tym czasie zmniejszyć ogień, tak by tylko lekko "pyrkał". W tym czasie przygotować jarzyny: umyć, obrać ze skórki, podzielić na mniejsze części. Cebulę obrać i przypiec na suchej patelni lub bezpośrednio na ogniu. Można też dodać nieobieraną cebulę, dzięki czemu rosół nabierze ładnego koloru. Gdy mięso już się zagotuje, zdjąć za pomocą łyżki cedzakowej szumowiny i posolić 1 łyżeczką. Dodać do niego jarzynki i gotować od 1,5 - 2 godzin. Ważne by rosół już nie zawrzał, dlatego też od czasu do czasu można go skropić zimną wodą. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem. Oczywiście jeśli lubicie mocniejszy charakter rosołu można dodać przyprawy do zup, jednak po kilku tak ugotowanych rosołach zdecydowanie można przyzwyczaić się do łagodniejszego smaku.