Diabelska kuchnia

Diabelska kuchnia

Szef Kuchni
[Przepisów: 13]

Rosół drobiowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ile domów - tyle sposobów przygotowywania rosołu. Każdy jest pyszny i wyjątkowy. Zapraszam więc i do wypróbowania mojego sposobu gotowania.

Rosół drobiowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rosół drobiowy

 

  • 1 porcja rosołowa + 2 skrzydełka,
  • zimna woda - tak by przykryła mięso,
  • sól do smaku,
  • 1 cebula,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • kawałek pora,
  • kawałek natki pietruszki,
  • 3 - 4 liście kapusty włoskiej,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziarenek pieprzu,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Rosół drobiowy
Umyte mięso przełożyć do garnka i zalać zimną (koniecznie zimną) wodą i postawić na mocnym ogniu do czasu aż się zagotuje. Po tym czasie zmniejszyć ogień, tak by tylko lekko "pyrkał". W tym czasie przygotować jarzyny: umyć, obrać ze skórki, podzielić na mniejsze części. Cebulę obrać i przypiec na suchej patelni lub bezpośrednio na ogniu. Można też dodać nieobieraną cebulę, dzięki czemu rosół nabierze ładnego koloru. Gdy mięso już się zagotuje, zdjąć za pomocą łyżki cedzakowej szumowiny i posolić 1 łyżeczką. Dodać do niego jarzynki i gotować od 1,5 - 2 godzin. Ważne by rosół już nie zawrzał, dlatego też od czasu do czasu można go skropić zimną wodą. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem. Oczywiście jeśli lubicie mocniejszy charakter rosołu można dodać przyprawy do zup, jednak po kilku tak ugotowanych rosołach zdecydowanie można przyzwyczaić się do łagodniejszego smaku.
Rosół drobiowy
Mięso zalewać zimną wodą i zagotować, po czym zmniejszyć ogień.
Rosół drobiowy
Zamiast podpiekania cebulki na ogniu można dodać ją w łupinach.
Rosół drobiowy
Rosół powinien lekko "pyrkać" na ogniu.

Tagi:

mięso