Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Rosół drobiowy Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taki rosołek łagodzi wszelkie bóle...

Rosół drobiowy Edzi

Składniki:

Rosół drobiowy Edzi

 

  • 1 mały kurczak
  • 1 korpus z kaczki francuskiej (czarnej)
  • 3 średnie marchewki
  • 1 spora pietruszka korzeń
  • 1/2 selera korzeń
  • 1 duża cebula
  • biała część pora
  • 3 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • odrobina maggi

 

Sposób przygotowania:

Rosół drobiowy Edzi
Kurczaka i korpus kaczy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, włożyć do garnka. Warzywa obrać, dokładnie umyć, dodać do mięsa. Cebulę obrać i opalić (na gazie, suchej patelni..), włożyć do garnka. Całość zalać zimną wodą i postawić na średni ogień, żeby się zagotowało. Kiedy się zagotuje ściągamy powstały "szum", dodajemy listki laurowe, sól i pieprz, zmniejszamy ogień, żeby tylko delikatnie "pyrkało" i pozostawiamy na ok 2 godzinki. Po tym czasie dodajemy kurkumę i natkę pietruszki, gotujemy jeszcze ok 15 min. Mięso wyciągamy, rosół przecedzamy. Podajemy z ulubionym makaronem.