Sposób przygotowania:
Rosół na gołębiu
Tuszki gołębia płuczemy,(ilość tuszek zależy od tego ile potrzebujemy rosołu) zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. Dodajemy obraną i opłukaną marchew.
Dodajemy też oczyszczony por i opłukaną natkę pietruszki (można dodać korzeń), kilka listków lubczyku i opieczoną cebulkę. Solimy.
Szumowin z zasady nie zbieram choć czasami zdarza się że jednak zbieram. Rosół na gołębiu gotujemy na mniejszym gazie sprawdzając czy mięso jest miękkie ok 40-50 minut.
Doprawiamy do smaku i podajemy z makaronem albo do picia w filiżance (można też podać wg swojego uznania ).
Dodajemy też oczyszczony por i opłukaną natkę pietruszki (można dodać korzeń), kilka listków lubczyku i opieczoną cebulkę. Solimy.
Szumowin z zasady nie zbieram choć czasami zdarza się że jednak zbieram. Rosół na gołębiu gotujemy na mniejszym gazie sprawdzając czy mięso jest miękkie ok 40-50 minut.
Doprawiamy do smaku i podajemy z makaronem albo do picia w filiżance (można też podać wg swojego uznania ).