katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Rosół na gołębiu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rosół na gołębiu nie jest tłusty więc wizualnie wygląda biednie ale posiada wiele wartości odżywczych i wzmacniających organizm.

Rosół na gołębiu

Składniki:

Rosół na gołębiu

 

  • oczyszczone tuszki gołębia 2-3 szt
  • marchew 2 szt mniejsze
  • natka pietruszki 1 duży pęczek
  • por 1/2 szt
  • cebula 1 szt
  • lubczyk kilka listków
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Rosół na gołębiu
Tuszki gołębia płuczemy,(ilość tuszek zależy od tego ile potrzebujemy rosołu) zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. Dodajemy obraną i opłukaną marchew.

Dodajemy też oczyszczony por i opłukaną natkę pietruszki  (można dodać korzeń), kilka listków lubczyku i opieczoną cebulkę. Solimy.

Szumowin z zasady nie zbieram choć czasami zdarza się że jednak zbieram. Rosół na gołębiu gotujemy na mniejszym gazie sprawdzając czy mięso jest miękkie ok 40-50 minut.

Doprawiamy do smaku i podajemy z makaronem albo do picia w filiżance (można też podać wg swojego uznania ).

Tagi:

rosół