WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1149]

Rosół na koguciej szyi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny domowy rosół ugotowany na koguciej szyi i kawałku grzbietu, doprawiony majerankiem i z dodatkiem włoszczyzny.

Rosół na koguciej szyi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rosół na koguciej szyi

 

  • 1szyja z koguta z fragmentem grzbietu
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu
  • sól, pieprz mielony
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

Rosół na koguciej szyi

ETAP 1:

Mięso namoczyć najlepiej na noc w zimnej wodzie aby pozbyć się resztek krwi. Następnie przełożyć do garnka i zalać zimną wodą tak aby sięgała trochę ponad mięso. Dodać trochę soli i zagotować. Gotować ok. 1,5 godziny na małym ogniu.

Po tym czasie dodać do wywaru obrane marchewki i pietruszki, selera i pora. Dodać 2 gałązki natki pietruszki, łyżeczkę majeranku, listki laurowe, ziele i pieprz w ziarnach. Wrzucić kostkę rosołową i gotować kolejne 1,5 godziny.

Na koniec doprawić solą i pieprzem. Wyjąć mięso i marchewkę a resztę przecedzić. Mięso oddzielić od kości i dodać z powrotem do rosołu razem z pokrojoną marchewką. Podawać z makaronem.

Rosół na kogusiej szyi
Rosół ugotowany i odcedzony od mięsa i warzyw
Rosół na kogusiej szyi
Rosół po gotowaniu przez 3 godziny przed przecedzeniem
Rosół na kogusiej szyi
Warzywa oraz przyprawy dodane do wywaru z koguta
Rosół na kogusiej szyi
Szyja kogucia z fragmentem grzbietu włożona do garnka

Tagi:

rosół zupa