WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1058]

Rosół na pałkach z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatny rosół drobiowy ugotowany na pałkach z kurczaka z dodatkiem tradycyjnych warzyw i opalonej cebuli.

Rosół na pałkach z kurczaka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rosół na pałkach z kurczaka

 

  • 4 pałki z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ćwiartka selera
  • 1 mały lub 0,5 dużego pora
  • 1 duża cebula
  • 0,5 jabłka
  • listek laurowy
  • 3-4 ziela angielskie
  • 8 ziaren pieprzu
  • sól
  • kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

Rosół na pałkach z kurczaka

ETAP 1:

Pałki z kurczaka umyć w zimnej wodzie i włożyć na dno garnka. Marchewki, pietruszkę i selera obrać, opłukać i dodać do garnka. Pora przekroić, dokładnie umyć i włożyć do garnka.

Cebulę obrać i opalić nad palnikiem gazowym. Włożyć do reszty. Jabłko umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i razem ze skórką włożyć do garnka. Wlać ok. 1,5 litra wody. Dodać przyprawy i zagotować. Wrzucić listek laurowy i gotować ok. godziny.

W trakcie gotowania włożyć natkę pietruszki. Po ugotowaniu rosół przecedzić. Marchewkę pokroić w kostkę i wrzucić z powrotem do rosołu.

Rosół podawać z makaronem z pałką oprószony pietruszką.

Rosół na pałkach z kurczaka
Rosół na pałkach po ugotowaniu w garnku przed przecedzeniem
Rosół na pałkach z kurczaka
Wszystkie składniki rosołu przed zagotowaniem