Sposób przygotowania:
Rosół na pałkach z kurczakaETAP 1:
Pałki z kurczaka umyć w zimnej wodzie i włożyć na dno garnka. Marchewki, pietruszkę i selera obrać, opłukać i dodać do garnka. Pora przekroić, dokładnie umyć i włożyć do garnka.
Cebulę obrać i opalić nad palnikiem gazowym. Włożyć do reszty. Jabłko umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i razem ze skórką włożyć do garnka. Wlać ok. 1,5 litra wody. Dodać przyprawy i zagotować. Wrzucić listek laurowy i gotować ok. godziny.
W trakcie gotowania włożyć natkę pietruszki. Po ugotowaniu rosół przecedzić. Marchewkę pokroić w kostkę i wrzucić z powrotem do rosołu.
Rosół podawać z makaronem z pałką oprószony pietruszką.