Sposób przygotowania:
Rosół na piersi z kurczakaDo dużego garnka włóż pierś z kurczaka, obrane marchewki, ząbki czosnku i pietruszkę oraz obrane i przekrojone na pół cebule. Zalej 3 litrami wody, posól. Jeśli chcesz, by rosół ugotował się szybciej, możesz dorzucić 2-3 kostki rosołowe. Odkryty garnek postaw na małym ogniu i gotuj godzinę z kostkami rosołowymi lub co najmniej półtora godziny bez kostek. Co jakiś czas zamieszaj rosół, możesz pod koniec gotowania spróbować czy jest dość słony i ewentualnie doprawić. Dzięki czosnkowi i cebuli powinien być wystarczająco pikantny, ale jeśli uważasz, że jest taka potrzeba, dopraw go pieprzem. Po wystygnięciu dobrze jest rosół przecedzić. Podawaj tradycyjnie, z makaronem, wyjętą z rosołu marchewką i częściami mięsa.
Polecamy: przepis na wykorzystanie bulionu >>>