InesS

InesS

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Rosół na piersi z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nietłusty rosół, który sam się robi. Pierś z rosołu można z powodzeniem zużyć do kanapek - pychota!

Rosół na piersi z kurczaka

Składniki:

Rosół na piersi z kurczaka

 

  • pierś z kurczaka
  • 5 marchewek
  • pół główki czosnku
  • 4 cebule
  • pietruszka
  • opcjonalnie kostki rosołowe

Sposób przygotowania:

Rosół na piersi z kurczaka

Do dużego garnka włóż pierś z kurczaka, obrane marchewki, ząbki czosnku i pietruszkę oraz obrane i przekrojone na pół cebule. Zalej 3 litrami wody, posól. Jeśli chcesz, by rosół ugotował się szybciej, możesz dorzucić 2-3 kostki rosołowe. Odkryty garnek postaw na małym ogniu i gotuj godzinę z kostkami rosołowymi lub co najmniej półtora godziny bez kostek. Co jakiś czas zamieszaj rosół, możesz pod koniec gotowania spróbować czy jest dość słony i ewentualnie doprawić. Dzięki czosnkowi i cebuli powinien być wystarczająco pikantny, ale jeśli uważasz, że jest taka potrzeba, dopraw go pieprzem. Po wystygnięciu dobrze jest rosół przecedzić. Podawaj tradycyjnie, z makaronem, wyjętą z rosołu marchewką i częściami mięsa.

Polecamy: przepis na wykorzystanie bulionu >>>