mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Rosół po austryjacku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Rosół z naleśnikowymi wstążkami z kuchni austriackiej

Rosół po austryjacku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rosół po austryjacku

 

  • 1 l domowego rosołu
  • ugotowana marchewka z rosołu
  • Ciasto na naleśniki:
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Rosół po austryjacku
Najpierw przygotowuję naleśniki. W misce umieszczam mleko, jajko i mąkę, miksuję wszystkie składniki trzepaczką lub za pomocą miksera tak aby nie było grudek. Następnie doprawiam ciasto do smaku solą i pieprzem. Smażę cienkie naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu na rozgrzanej patelni. Gdy wszystkie naleśniki będą usmażone, kroję każdego naleśnika w cienkie długie paski, które zawijam każdy osobno tworząc roladkę. Marchewkę wyjmuję z rosołu i kroję w plasterki. Do talerza nakładam po kilka takich naleśnikowych zawijasów, w środek każdego wkładam po plasterku marchewki i zalewam je ostrożnie domowym drobiowym rosołem. Ozdabiam natką pietruszki. Od razu podaję.
Rosół po austryjacku
Usmażone naleśniki kroję w cienkie i dość długie paski
Rosół po austryjacku
Do talerza wkładam po kilka naleśnikowym zawijasów