Sposób przygotowania:
Rosół po chińsku1 etap
Grzyby shiitake namocz w ciepłej wodzie. Gotuj przez 30 minut. Osącz i pokrój w cienkie paski. Makaron ryżowy przygotuj wg. przepisu z opakowania, później odsącz.
2 etap
Białe części cebuli dymki oczyść, opłucz i pokrój w piórka. Mięso kurczaka polej sosem sojowym i oprósz mąką. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej (ok. łyżki), przesmaż obraną i pokrojoną w paseczki marchewkę i cebulę. Dodaj mięso i pokrojone grzyby. Smaż razem przez kilka minut.
3 etap
Do garnka wlej bulion, dodaj odsączone pędy bambusa. Zupę zagotuj, później dodaj makaron. Wlej jajko roztrzepane z klikoma kroplami sosu sojowego i cukrem. Gotową zupę już można podawać na talerzach. Smacznego!
Wskazówka: Zupę można ozdobić szczypiorem z cebulki