Sposób przygotowania:
Rosół z chińskimi pierożkami (Chiny)
Mięso położyć do miseczki, oprószyć solą i pieprzem, dodać cukier, sos sojowy, mąkę ziemniaczaną, wyrobić dodając 3-4 łyżeczki wody.
Dymkę umyć, posiekać, pędy bambusa osaczyć z zalewy, pokroić na cienkie paseczki. Połowę dymki i bambusa wymieszać z mięsem, dodać olej sezamowy i żółtko, ponownie wyrobić.
Z mąki, jajka, 2-3 łyżek zimnej wody i szczypty soli zagnieść ciasto, rozwałkować, pokroić na kwadraty o boku 4 centymetry. Na środek każdego włożyć łyżeczkę farszu, złożyć razem rogi ciasta, zlepić.
Kapustę umyć, pokroić w paski. Zagotować wodę, wrzucić kapustę, posolić, gotować 1 minutę, odcedzić. Pierożki ugotować partiami w posolonej wodzie. Bulion podgrzać.
Do miseczki włożyć po kilka pasków kapusty, równo porozdzielać pozostałą dymkę i paseczki bambusa, zalać wrzącym rosołem
Dymkę umyć, posiekać, pędy bambusa osaczyć z zalewy, pokroić na cienkie paseczki. Połowę dymki i bambusa wymieszać z mięsem, dodać olej sezamowy i żółtko, ponownie wyrobić.
Z mąki, jajka, 2-3 łyżek zimnej wody i szczypty soli zagnieść ciasto, rozwałkować, pokroić na kwadraty o boku 4 centymetry. Na środek każdego włożyć łyżeczkę farszu, złożyć razem rogi ciasta, zlepić.
Kapustę umyć, pokroić w paski. Zagotować wodę, wrzucić kapustę, posolić, gotować 1 minutę, odcedzić. Pierożki ugotować partiami w posolonej wodzie. Bulion podgrzać.
Do miseczki włożyć po kilka pasków kapusty, równo porozdzielać pozostałą dymkę i paseczki bambusa, zalać wrzącym rosołem