katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Rosół z dodatkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rosół jak rosół zawsze smaczny i do tego zdrowy. Można coś jednak w nim troszkę zmienić dodać albo ująć. Ja np nie lubię w rosole kopru a inni uwielbiają. Znajoma namówiła mnie na dodanie kawałka imbiru.

Rosół z dodatkami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Rosół z dodatkami

 

  • mięso kurczaka ok 1,2 kg (choć najlepsze z kury)
  • marchew 1-2 szt
  • cebula 1 szt duża albo 2 mniejsze
  • por ok 2 szt mniejsze
  • natka pietruszki 1 pęczek duży( u mnie mrożona)
  • seler naciowy 1 łodyga z liśćmi( u mnie mrożony)
  • lubczyk 1 gałązka( u mnie mrożony)
  • imbir kawałek ok 3-4 cm
  • sól( może być morska) i pieprz

Sposób przygotowania:

Rosół z dodatkami
Mięso oczyszczamy, myjemy zalewamy wodą( ja zalewam zimną ok 4 litry i tak się zredukuje) i stawiamy na gazie. Dodajemy oczyszczoną marchew i gotujemy na maleńkim ogniu( pomimo że nie hula ale jednak "pyrkoląc "się gotuje).

Po ok 60 min dodajemy umytą zieleninę, opieczoną cebulę, kawałek imbiru i trochę solimy (marchew można wyjąć wcześniej).

Gotujemy ok 30- 40 min i doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem.
Rosół z dodatkami
Mięso myjemy zalewamy wodą i stawiamy do gotowania.
Rosół z dodatkami
Dodajemy do mięsa obraną i umytą marchew.
Rosół z dodatkami
Dodajemy też zieleninę i opieczoną cebulę.
Rosół z dodatkami
Rosół podajemy z ugotowanym makaronem .
Rosół z dodatkami
Smacznego:)
Rosół z dodatkami
Było smacznie...