BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Chrupiące kulki z mielonego kurczaka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj zaserwowałam moim bliskim kulki z mielonego mięsa z kurczaka, panierowane w bułce tartej i smażone na rozgrzanym oleju. Kulki chrupiące, kruche o delikatnym smaku wyszły pyszne.

Chrupiące kulki z mielonego kurczaka Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Chrupiące kulki z mielonego kurczaka

 

  • filet z kurczak około 350 g,
  • śmietana 50 ml,
  • masło świeże 10 g,
  • sól ziołowa do smaku,
  • pieprz świeżo mielony do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • czosnek przeciśnięty przez praskę 2 ząbki,
  • wódka czysta 10 g,
  • bułka tarta 2 - 3 łyżki + do panierowania,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Chrupiące kulki z mielonego kurczaka
Filet z kurczaka oczyścić z błonek, umyć, osuszyć i zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonego filetu dodać, śmietanę, świeże masło, wódkę oraz przyprawy. Wyrobić na jednolitą, gładką masę. Na koniec dodać nie wielką ilość bułki tartej.

Gotową masę nabierać dużą łyżką, obtaczać ( panierować) w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.

Podawać do obiadu lub jako smaczną przekąskę.

Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Chrupiące kulki z mielonego kurczaka
Filet z kurczaka po dokładnym oczyszczeniu z błonek ,umyciu i osuszeniu mielimy
Chrupiące kulki z mielonego kurczaka
Do zmielonego filetu dodajemy śmietanę, masło świeże, wódkę oraz przyprawy
Chrupiące kulki z mielonego kurczaka
Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę dodając niewielką ilość bułki tartej
Chrupiące kulki z mielonego kurczaka
Łyżką nabieramy porcję ciasta i wkładamy do bułki tartej i panierujemy
Chrupiące kulki z mielonego kurczaka
Panierujemy obtaczając dookoła mięsko
Chrupiące kulki z mielonego kurczaka
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony
Chrupiące kulki z mielonego kurczaka
Kulki z kurczaka po usmażeniu w przekroju