SUPERPRZEPIS

Rosół z faszerowanymi ogórkami

         
ocena: 4/5 głosów: 7
Rosół z faszerowanymi ogórkami Więcej zdjęć (5)

Podaję rosół chyba na dziesiątki sposobów. Sprawdziłam, że nie pokazałam jeszcze takiego z faszerowanymi ogórkami.

Składniki:

Rosół z faszerowanymi ogórkami

 

  • Składniki na rosół ( na dwa razy dla 2 osób):
  • 1 udo z kurczaka - duże ok. 1/2 kg
  • 3 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera wielkości pietruszki
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 4-6 ziaren czarnego pieprzu
  • gałązka lubczyku
  • maggi w płynie do smaku
  • sól do smaku
  • 5 szklanek wody

 

  • Składniki faszerowanych ogórków ( na 2 osoby):
  • 12 plastrów ogórka ( bez obierania)
  • 6 łyżek zmielonego mięsa z gotowanego kurczaka
  • 3 płaskie łyżeczki kaszy manny
  • 1 żółtko
  • 1/2 małej ugotowanej marchewki
  • szczypta soli do smaku
  • szczypta pieprzu do smaku

 

Sposób przygotowania:

Rosół z faszerowanymi ogórkami
Umyć mięso. Warzywa ( po za ogórkiem) obrać i umyć- opiec na patelni by cukry w nich zawarte zmieniły sie w karmel ( nadadzą smak rosołowi).Ułożyć w garnku mięso , warzywa i przyprawy. Zalać wodą .Wlać łyżeczkę maggi w płynie. Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na małym ok. 1,5 godziny . Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić i doprawić do smaku solą i maggi. Zmielić kawałek mięsa obranego od kości ( bez skórki) -potrzeba 6 łyżek. Do mięsa dodać żółtko i kaszę mannę. Lekko osolić i dodać szczyptę pieprzu. Przygotować ogórki. Umyć . Ukroić 12 plastrów o grubości 1-1,5 cm . Delikatnie usunąć pestki ( ja obkrawałam małym nożykiem pozostawiając brzegi). Napełnić ogórki farszem. Ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować 15 minut od chwili kiedy zacznie wrzeć woda w dolnym garnku. Można podać sam rosół z ogórkiem lub z cienkim makaronem nitki. Ja podaję właśnie w ten sposób. Układam na talerzu porcję makaronu. Zalewam go rosołem. A na tym układam ogórki. Posypuję natka i zmielonym pieprzem.
Rosół z faszerowanymi ogórkami
Warzywa obrumienione na patelni i mięso ugotować aż zrobi się aromatyczny rosół
Rosół z faszerowanymi ogórkami
Przygotować farsz ze zmielonego kurczaka-kaszy manny i żółtka
Rosół z faszerowanymi ogórkami
Ogórek ze skórką pokroic w plastry i wydrążyć
Rosół z faszerowanymi ogórkami
Ogórek napełnić farszem i ugotować na parze