sylwioslawa

sylwioslawa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 412]

Rosół z kluskami i kulkami mięsnymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Lubie to danie i często je jadam na przyjęciach weselnych.

Rosół z kluskami i kulkami mięsnymi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rosół z kluskami i kulkami mięsnymi

 

 

Sposób przygotowania:

Rosół z kluskami i kulkami mięsnymi
Do garnka wlewamy 2 litry wody, wrzucamy udka, włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy aż udka będą miękkie. Pamiętamy o usunięciu szumowiny. Mięso mielone mieszamy z 2 jajkami, bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy z masy małe kulki mięsne. Następnie wrzucamy do gotującej wody, gotujemy aż wypłyną jeszcze przez 25 minut. Teraz robimy kluski lane. 2 jajka mieszamy z 4 łyżkami mąki pszennej. Wrzucamy na gotującą wodę. Podajemy kluseczki z rosołem i kulkami mięsnymi. Smacznego.
Rosół z kluskami i kulkami mięsnymi
Mieszamy wszystkie składniki na kotlety mielone
Rosół z kluskami i kulkami mięsnymi
Formujemy z masy mięsnej małe kulki mielone
Rosół z kluskami i kulkami mięsnymi
Kulki mięsne wrzucamy do gotującej się wody