Bogdano

Bogdano

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Rosół -z kur wielu

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczny rosół bez soli :) tani i prosty.

Rosół -z kur wielu

Składniki:

Rosół -z kur wielu

 

  • 4 litry wody
  • 1 ząbek czosnku ( duży )
  • 1 liść kapusty ( włoskiej )
  • 4 kostki rosołowe " knor "
  • 3-4 skrzydełka z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 0,5 małego selera
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • 1 średni liść laurowy

Sposób przygotowania:

Rosół -z kur wielu
Do gotującej wody dodajemy umyte skrzydełka,obrany i przekrojony na pół czosnek, ziele, pieprz i liść laur.Gotujemy przez 3 minuty a następnie wrzucamy Kostki Rosołowe, obraną i pokrojoną w ćwiartki ( lub drobniej ) marchewę, pietruszkę, i seler. Następnie dodajemy obraną i opieczoną na ogniu cebulę, wrzucamy obwiązanego (białą nicią) wraz z natką liścia kapusty.Całość gotujemy na małym ogniu do chwili ,aż ważywa będą miękkie. ( możemy dosolić, ale sól znajduje się w kostkach rosołowych ) Zwracamy uwagę by nie rozgotowały się skrzydełka,w razie czego-mięso wyjmujemy. Po ugotowaniu rosołu wyrzucamy natkę z liściem kapusty oraz liść laurowy. Podajemy z makaronem lub klusiami własnej roboty i posypujemy wcześniej posiekaną natką pietruszki-jeśli ją mamy. SMACZNEGO.