Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Rosół z kury

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Najbardziej polska zupa

Rosół z kury

Składniki:

Rosół z kury

 

  • 1 kura - koniecznie z wiejskiej zagrody
  • 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
  • 2 gałązki zielonego selera
  • 1/2 cebuli posiekana natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Rosół z kury
W dużym garnku zagotować 2 l wody. Sprawioną i umytą kurę podzielić na porcje i wraz z podrobami wrzucić na wrzątek, Chwilę pogotować. Zszumować. Gotować dalej na bardzo wolnym ogniu ( od tego zależy czy rosół będzie klarowny), do momentu gdy mięso będzie prawie miękkie. Dodać obraną i umytą włoszczyznę. Posolić i popieprzyć. Gotować dalej do miękkości mięsa i warzyw (dłuższe gotowanie wpłynie niekorzystnie na smak). Pod sam koniec gotowania dodać uprażoną na suchej patelni połówkę cebuli. Gdy warzywa i mięso będą miękkie natychmiast wyjąć z rosołu. Zaniechanie tej czynności spowoduje pogorszenie smaku. Do gorącego rosołu wrzucić umyte gałązki selera (nie gotować) Rosół podawać bardzo gorący z makaronem własnej roboty, posypany zieloną posiekaną pietruszką.W dużym garnku zagotować 2 l wody. Sprawioną i umytą kurę podzielić na porcje i wraz z podrobami wrzucić na wrzątek, Chwilę pogotować. Zszumować. Gotować dalej na bardzo wolnym ogniu ( od tego zależy czy rosół będzie klarowny), do momentu gdy mięso będzie prawie miękkie. Dodać obraną i umytą włoszczyznę. Posolić i popieprzyć. Gotować dalej do miękkości mięsa i warzyw (dłuższe gotowanie wpłynie niekorzystnie na smak). Pod sam koniec gotowania dodać uprażoną na suchej patelni połówkę cebuli. Gdy warzywa i mięso będą miękkie natychmiast wyjąć z rosołu. Zaniechanie tej czynności spowoduje pogorszenie smaku. Do gorącego rosołu wrzucić umyte gałązki selera (nie gotować) Rosół podawać bardzo gorący z makaronem własnej roboty, posypany zieloną posiekaną pietruszką.

Tagi:

beza bezy