Sposób przygotowania:
Zupa krem z pieczonej dyniETAP 1:
Dynię razem ze skórą pokroić na mniejsze kawałki. Wydrążyć gniazda nasienne i ułożyć kawałki dyni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić ją oliwą z oliwek i lekko posolić. Wstawić do piekarnika i piec aż dynia będzie miękka ok. 30-40 min. w 180 stopniach.
Po upieczeniu dynię przestudzić i obrać ze skóry.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju. Wrzucić do garnka. Marchewkę obrać, zetrzeć, przesmażyć na oleju i wrzucić do cebuli. Wlać ok. 1,5 szkl wody i dodać listek, ziele angielskie, sól i pieprz. Zagotować. Gotować ok. 20 minut. Dodać dynię i gotować ok. 10 minut.
Wyjąć listek i ziele i zblendować zupę na krem. Dodać słodkiej śmietanki (ilość wg uznania) i wymieszać. Rozlać na talerze.