WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1058]

Zupa krem z pieczonej dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, rozgrzewająca zupa krem z upieczonej dyni, ugotowana z dodatkiem marchewki i cebulki oraz przypraw.

Zupa krem z pieczonej dyni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem z pieczonej dyni

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pieczonej dyni

ETAP 1:

Dynię razem ze skórą pokroić na mniejsze kawałki. Wydrążyć gniazda nasienne i ułożyć kawałki dyni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić ją oliwą z oliwek i lekko posolić. Wstawić do piekarnika i piec aż dynia będzie miękka ok. 30-40 min. w 180 stopniach.

Po upieczeniu dynię przestudzić i obrać ze skóry.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju. Wrzucić do garnka. Marchewkę obrać, zetrzeć, przesmażyć na oleju i wrzucić do cebuli. Wlać ok. 1,5 szkl wody i dodać listek, ziele angielskie, sól i pieprz. Zagotować. Gotować ok. 20 minut. Dodać dynię i gotować ok. 10 minut.

Wyjąć listek i ziele i zblendować zupę na krem. Dodać słodkiej śmietanki (ilość wg uznania) i wymieszać. Rozlać na talerze.

Zupa krem z pieczonej dyni
Zupa krem z pieczonej dyni po zblendowaniu w garnku
Zupa krem z pieczonej dyni
Zupa krem z dyni w trakcie blendowania blenderem
Zupa krem z pieczonej dyni
Zupa z dyni w trakcie gotowania z marchewką, cebulą i przyprawami
Zupa krem z pieczonej dyni
Kawałki dyni po upieczeniu w piekarniku z oliwą