Sposób przygotowania:
Rosół z pierożkami i tymiankiem
Mięso ( korpus) umyć i podzielić na kawałki .Dołożyć ,,pałkę" z indyka i skrzydełka.
Obrać i umyć warzywa . Opiec na suchej patelni na rumiano.
Wrzucić do garnka mięso, warzywa , przyprawy, grzybek i gałązkę lubczyku. Zalać wodą. Dodać 1/4 łyżeczki soli. Zagotować . Odszumować. Zmniejszyć gaz i gotować przez 2,5 godziny ( rosół ma tylko ,,pyrkać ,, )* . Wyjąć mięso i warzywa ** .Rosół przecedzić (powinno go zostać ok. 4 szklanek) . Doprawić maggi .Podzielić na połowę - jedna będzie podana jako rosół z pierożkami dla 2 osób, druga część na potem na inną zupę,***
Odłożyć ,,pałkę" ze skrzydła indyka na inne danie.****
Obrać z korpusu drobne kawałki mięsa ( skóry i chrząstki odrzucić). Zmiksować . Doprawić usiekanym tymiankiem i mielonym pieprzem.
Do pół szklanki mąki ze szczyptą soli wlać wrzątek i zaparzyć ją. Wyrobić podsypując mąka w miarę potrzeby.
Ciasto rozwałkować. Wycinać kieliszkiem do jajek. Nakładać farsz i zlepiać pierożki ( z tej porcji ciasta wyszło mi 40 małych pierożków - resztę farszu zostawić do naleśników)
Gotować w osolonym wrzątku do chwili aż wypłyną.
Wyjmować łyżka cedzakową i układać na talerzach .Zalewać gorącym rosołem. Posypać drobno usiekanym tymiankiem.
*Gdyby woda za mocno odparowywała uzupełniać wrzątkiem.
**Z warzyw robię sałatkę.
*** Połowę rosołu wykorzystuję na inna zupę lub bulion do popicia podany z naleśnikami z reszta farszu od pierożków ( dodaję podsmażoną cebulkę)
**** Indyka odkładam na potem- zrobię w jakimś sosie lub opiekanego.
Obrać i umyć warzywa . Opiec na suchej patelni na rumiano.
Wrzucić do garnka mięso, warzywa , przyprawy, grzybek i gałązkę lubczyku. Zalać wodą. Dodać 1/4 łyżeczki soli. Zagotować . Odszumować. Zmniejszyć gaz i gotować przez 2,5 godziny ( rosół ma tylko ,,pyrkać ,, )* . Wyjąć mięso i warzywa ** .Rosół przecedzić (powinno go zostać ok. 4 szklanek) . Doprawić maggi .Podzielić na połowę - jedna będzie podana jako rosół z pierożkami dla 2 osób, druga część na potem na inną zupę,***
Odłożyć ,,pałkę" ze skrzydła indyka na inne danie.****
Obrać z korpusu drobne kawałki mięsa ( skóry i chrząstki odrzucić). Zmiksować . Doprawić usiekanym tymiankiem i mielonym pieprzem.
Do pół szklanki mąki ze szczyptą soli wlać wrzątek i zaparzyć ją. Wyrobić podsypując mąka w miarę potrzeby.
Ciasto rozwałkować. Wycinać kieliszkiem do jajek. Nakładać farsz i zlepiać pierożki ( z tej porcji ciasta wyszło mi 40 małych pierożków - resztę farszu zostawić do naleśników)
Gotować w osolonym wrzątku do chwili aż wypłyną.
Wyjmować łyżka cedzakową i układać na talerzach .Zalewać gorącym rosołem. Posypać drobno usiekanym tymiankiem.
*Gdyby woda za mocno odparowywała uzupełniać wrzątkiem.
**Z warzyw robię sałatkę.
*** Połowę rosołu wykorzystuję na inna zupę lub bulion do popicia podany z naleśnikami z reszta farszu od pierożków ( dodaję podsmażoną cebulkę)
**** Indyka odkładam na potem- zrobię w jakimś sosie lub opiekanego.
MagdaMM