Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

SUPERPRZEPIS

Rosół z pierożkami i tymiankiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pracochłonne ale warte pracy.

Rosół z pierożkami i tymiankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rosół z pierożkami i tymiankiem

 

  • Na rosół :
  • 1 kg tzw. porcji rosołowej czyli tego co zostanie po wycięciu piersi i udek z dużego kurczaka
  • 1 ,,pałka" ze skrzydła indyka
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera wielkości użytej pietruszki
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • 1 suszony grzybek ( mały)
  • 1 goździk
  • gałązka lubczyku
  • maggi w płynie do smaku
  • sól do smaku
  • 6 szklanek wody
  • 1 łyżka usiekanego tymianku do posypania
  • Na pierożki:
  • 3/4 szklanki mięsa z rosołu
  • 1/2 szklanki mąki + do podsypywania
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 3 łyżki usiekanego świeżego tymianku
  • szczypta mielonego pieprzu
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Rosół z pierożkami i tymiankiem
Mięso ( korpus) umyć i podzielić na kawałki .Dołożyć ,,pałkę" z indyka i skrzydełka.



Obrać i umyć warzywa . Opiec na suchej patelni na rumiano.



Wrzucić do garnka mięso, warzywa , przyprawy, grzybek i gałązkę lubczyku. Zalać wodą. Dodać 1/4 łyżeczki soli. Zagotować . Odszumować. Zmniejszyć gaz i gotować przez 2,5 godziny ( rosół ma tylko ,,pyrkać ,, )* . Wyjąć mięso i warzywa ** .Rosół przecedzić (powinno go zostać ok. 4 szklanek) . Doprawić maggi .Podzielić na połowę - jedna będzie podana jako rosół z pierożkami dla 2 osób, druga część na potem na inną zupę,***



Odłożyć ,,pałkę" ze skrzydła indyka na inne danie.****



Obrać z korpusu drobne kawałki mięsa ( skóry i chrząstki odrzucić). Zmiksować . Doprawić usiekanym tymiankiem i mielonym pieprzem.



Do pół szklanki mąki ze szczyptą soli wlać wrzątek i zaparzyć ją. Wyrobić podsypując mąka w miarę potrzeby.



Ciasto rozwałkować. Wycinać kieliszkiem do jajek. Nakładać farsz i zlepiać pierożki ( z tej porcji ciasta wyszło mi 40 małych pierożków - resztę farszu zostawić do naleśników)



Gotować w osolonym wrzątku do chwili aż wypłyną.



Wyjmować łyżka cedzakową i układać na talerzach .Zalewać gorącym rosołem. Posypać drobno usiekanym tymiankiem.



*Gdyby woda za mocno odparowywała uzupełniać wrzątkiem.



**Z warzyw robię sałatkę.



*** Połowę rosołu wykorzystuję na inna zupę lub bulion do popicia podany z naleśnikami z reszta farszu od pierożków ( dodaję podsmażoną cebulkę)



**** Indyka odkładam na potem- zrobię w jakimś sosie lub opiekanego.
Rosół z pierożkami i tymiankiem
Ugotować rosół z porcji rosołowej i indyka z warzywami
Rosół z pierożkami i tymiankiem
Wyjąć mięso i warzywa a rosół przecedzic i doprawić
Rosół z pierożkami i tymiankiem
Obrać mięso z korpusu -zmielić -doprawić tymiankiem-solą i pieprzem
Rosół z pierożkami i tymiankiem
Zrobić parzone ciasto i lepić pierożki-a potem gotować