Sposób przygotowania:
Rosół z pyzami
Mięso opłukane wrzucamy do wody lekko osolonej i na małym ogniu gotujemy . Jarzynke oczyszczamy i dodajemy do garnka . Na końcu doprawiamy do smaku .
Przygotowane mięso na pyzy przepuszczamy przez maszynkę wraz z usmażoną na złoto cebulką.Dodajemy sól , pieprz, jajko sporo majeranku i dobrze wyrabiamy. Ziemniaki ugotowane przepuszczamy przez praskę , formujemy w misce i dajemy taką samą część mąki - mie zadużo ,żeby nie były twarde.Dodajemy jajko i trochę soli ,zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm , szklanką wykrawamy kółka i nakładamy farsz . Ładnie formujemy kulki i układamy na stolnicy. W dużym rondlu zagotowujemy wodę i wrzucamy na wrzątek (osolony) i gotujemy aż do wypłynięcia na wierzch.Delikatnie wyjmujemy na yalerze ,zalewamy rosołem.Posypujemy zieleniną.
Przygotowane mięso na pyzy przepuszczamy przez maszynkę wraz z usmażoną na złoto cebulką.Dodajemy sól , pieprz, jajko sporo majeranku i dobrze wyrabiamy. Ziemniaki ugotowane przepuszczamy przez praskę , formujemy w misce i dajemy taką samą część mąki - mie zadużo ,żeby nie były twarde.Dodajemy jajko i trochę soli ,zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm , szklanką wykrawamy kółka i nakładamy farsz . Ładnie formujemy kulki i układamy na stolnicy. W dużym rondlu zagotowujemy wodę i wrzucamy na wrzątek (osolony) i gotujemy aż do wypłynięcia na wierzch.Delikatnie wyjmujemy na yalerze ,zalewamy rosołem.Posypujemy zieleniną.
iwi69
yola
msewka
To samo sobie pomyślałam.Fajna sprawa!
caroline1983