misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Rosół z pyzami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyzy takie można zrobić z różnym nadzieniem w zależności co kto lubi.

Rosół z pyzami

Składniki:

Rosół z pyzami

 

  • 1,5- 2l wody
  • porcja rosolowa lub inne mięso na rosół
  • jarzyna
  • sól, pieprz

 

  • Na ciasto :

 

  • ziemniaki - ok 1 kg w zależności ile chcemy zrobić

 

 

 

 

 

  • Na farsz:

 

  • Mięsko jakie zostanie nam z zupy - najlepiej mieszane

 

  • cebula 2 sztuki

 

  • trochę smalcu

 

 

  • sporo majeranku

 

Sposób przygotowania:

Rosół z pyzami
Mięso opłukane wrzucamy do wody lekko osolonej i na małym ogniu gotujemy . Jarzynke oczyszczamy i dodajemy do garnka . Na końcu doprawiamy do smaku .
Przygotowane mięso na pyzy przepuszczamy przez maszynkę wraz z usmażoną na złoto cebulką.Dodajemy sól , pieprz, jajko sporo majeranku i dobrze wyrabiamy. Ziemniaki ugotowane przepuszczamy przez praskę , formujemy w misce i dajemy taką samą część mąki - mie zadużo ,żeby nie były twarde.Dodajemy jajko i trochę soli ,zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm , szklanką wykrawamy kółka i nakładamy farsz . Ładnie formujemy kulki i układamy na stolnicy. W dużym rondlu zagotowujemy wodę i wrzucamy na wrzątek (osolony) i gotujemy aż do wypłynięcia na wierzch.Delikatnie wyjmujemy na yalerze ,zalewamy rosołem.Posypujemy zieleniną.