Sposób przygotowania:
Rosołek prawie orientalny :
Kawałek marchewki pociąć na bardzo drobne paseczki , tak samo kawałek pora i odłożyć . Grzyby namoczyć . Mięso i resztę warzyw zalać wodą , dodać kostki bulionowe i zagotować .Włożyć namoczone grzyby .Zmniejszyć gaz i gotować przez godzinę tak by bulion tylko lekko bulgotał. Wyjąć mięso , grzyby i warzywa .Do wywaru wrzucić odłożoną marchew i porę .Grzyby bardzo drobno pokroić w paseczki i włożyć do zupy razem z ½ kiełków sojowych .Mięso obrać od kości i zmielić . Mięso zmieszać z ½ kiełków sojowych .Doprawić farsz sosem sojowym , utartym imbirem , pieprzem , sosem sojowym .Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno usiekaną cebulę , dołożyć farsz i chwilę podsmażać .Mąkę zalać szklanką wrzątku , wsypać szczyptę soli i zagnieść ciasto .Urywać po kawałeczku ciasta , rozpłaszczać na placuszek wielkości kółka wykrojonego szklanką , nakładać farsz ( 1 łyżeczkę )- zlepiać formując sakiewki. Zrobić tak 16- 20 sakiewek ( na tyle wystarczy ciasta .( resztę farszu można zamrozić i użyć do krokietów lub naleśników ).Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia . W czasie kiedy sakiewki się gotują zagotować wodę i zalać nią makaron ryżowy. Zostawić na 5 minut. Odcedzić .
Na talerzu układać porcję makaronu, wlać rosół i włożyć po 4 sakiewki .Posypać natką pietruszki .
Ta ilość wystarcza na małe 4 porcje .
Na talerzu układać porcję makaronu, wlać rosół i włożyć po 4 sakiewki .Posypać natką pietruszki .
Ta ilość wystarcza na małe 4 porcje .
msewka
Babciagramolka