Sposób przygotowania:
Rosołek z lanymi kluseczkami
Porcję rosołową oraz pierś z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka zalewamy zimną woda i gotujemy, ściągamy powstałą szumowinę i dodajemy liść laurowy, ziele, obraną i pokrojoną w plastry marchewkę oraz pietruszkę, seler, liść kapusty białej, obraną i opaloną na ogniu cebulkę oraz kawałek pora - wszystko gotujemy na niewielkim ogniu - doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy ciasto na kluseczki lane - do miseczki wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli oraz mąkę - tyle by było konsystencja śmietany dokładnie roztrzepujemy. Kiedy rosołek mamy już gotowy wyciągamy mięso, zostawiając jedynie warzywa i wlewamy ciasto na kluseczki trzepiąc je widelcem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wszystko gotujemy razem około 5 minut. Doprawiamy do smaku