dziubek123

dziubek123

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Róża karnawałowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Te małe ciasteczka swoim smakiem zadowolą każdego i przyozdobią każdy stół na imprezach. Są pyszne i wyglądają cudownie!

Róża karnawałowa

Składniki:

Róża karnawałowa

 

  • 35 dag mąki
  • ćwierć szklanki gęstej śmietany (18 %)
  • 3 łyżki rumu
  • 5 dag masła
  • 2 jaja i 6 żółtek
  • sól
  • olej do smażenia
  • Do dekoracji: cukier puder, pół laski posiekanej wanilii, dowolna konfitura

Sposób przygotowania:

Róża karnawałowa
Na początku przesiej mąkę przez sito na stolnicę, posiekaj z masłem, dodaj 7 żółtek, jajko i śmietanę. Wszystko dokładnie wyrób. Pod koniec wyrabiania dodaj szczyptę soli i wlej rum. Ciasto rozwałkuj na grubość 1 mm, podsyp niewielką ilością mąki. Z rozwałkowanego placka wytnij 4 krążki na jedną różę, przy czym każdy krążek musi być mniejszy od poprzedniego. Brzegi każdego krążka natnij nożem w 4-5 miejscach w równych odstępach. Pozostałe białko z drugiego jajka rozkłóć. Posmaruj nim w środku ponacinane krążki i przyciskając palcem, sklejaj je po 4 sztuki - od największego, do najmniejszego. W rondlu rozgrzej olej i wkładaj róże wierzchołkami do spodu. Dopiero potem odwróć. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Usmażone ciasteczka osącz z tłuszczu kładąc je na papierowy ręcznik. Ciastka przełóż na paterę, posyp cukrem pudrem wymieszanym z posiekaną wanilią. Przybierz niewielką ilością dowolnej konfitury. Smacznego!