Sposób przygotowania:
Róża karnawałowa
Na początku przesiej mąkę przez sito na stolnicę, posiekaj z masłem, dodaj 7 żółtek, jajko i śmietanę. Wszystko dokładnie wyrób. Pod koniec wyrabiania dodaj szczyptę soli i wlej rum. Ciasto rozwałkuj na grubość 1 mm, podsyp niewielką ilością mąki. Z rozwałkowanego placka wytnij 4 krążki na jedną różę, przy czym każdy krążek musi być mniejszy od poprzedniego. Brzegi każdego krążka natnij nożem w 4-5 miejscach w równych odstępach. Pozostałe białko z drugiego jajka rozkłóć. Posmaruj nim w środku ponacinane krążki i przyciskając palcem, sklejaj je po 4 sztuki - od największego, do najmniejszego. W rondlu rozgrzej olej i wkładaj róże wierzchołkami do spodu. Dopiero potem odwróć. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Usmażone ciasteczka osącz z tłuszczu kładąc je na papierowy ręcznik. Ciastka przełóż na paterę, posyp cukrem pudrem wymieszanym z posiekaną wanilią. Przybierz niewielką ilością dowolnej konfitury. Smacznego!
MagdaMM
dziubek123
Nie ;]