jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Różana szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Zawsze lubiłam szarlotki. To tanie szybkie ciasto, które zawsze się udaje. Tym razem dołożyłam do niej różę. Ciasto wyszło cudownie aromatyczne i słodziutkie.

Różana szarlotka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Różana szarlotka

 

  • Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki tortowej,
  • 1 kostka margaryny,
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 żółtek,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu
  • Piana:
  • 5 białek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 budynie śmietankowe
  • Dodatkowo:
  • Około 1 kg jabłek (obrać i zetrze4ć na tarce),
  • ¾ małego słoika konfitury różanej

 

 

Sposób przygotowania:

Różana szarlotka
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część schłodzić w zamrażalniku, a drugą wyłożyć na blaszkę ( 24x36 cm). Ciasto wyłożone na blaszkę posypać delikatnie grysikiem. Wchłonie on sok z owoców. Na grysik wyłożyć starte jabłka. Na jabłka wykładamy różaną konfiturę. Całość przykrywamy warstwą piany, na którą ścieramy schłodzone ciasto.PIANA: Białka ubić , dodać cukier. Na koniec budyń. Pianę wyłożyć na owoce. Na pianę zetrzeć schłodzoną drugą część ciasta kruchego. Piec wszystko razem około 50 minut w 180°C.
Różana szarlotka
na strate jabłka wykładamy cienka warstwą konfiturę różaną.
Różana szarlotka
na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy całość.